4 pekerjaan dengan gaji paling tinggi di Malaysia tahun 2023

4 pekerjaan dengan gaji paling tinggi di Malaysia tahun 2023.

Salah satu faktor penting ketika memilih pekerjaan mestilah gaji. Yelah kan, siapa tak nak gaji tinggi? Boleh beli macam-macam.

Tak perlu risau sangat kalau duit tak mencukupi hujung bulan. Boleh merantau sana sini. Bukankah itu idaman hampir setiap insan?

4 pekerjaan dengan gaji paling tinggi di Malaysia tahun 2023

Ada banyak pekerjaan di seluruh, tetapi khususnya di Malaysia, pekerjaan yang manakah yang menduduki populariti tangga tertinggi dari sudut gaji? Jangan teruja dahulu, anda harus ingat juga pengalaman merupakan antara salah satu faktor penentu kenaikan gaji.

Bukanlah anda terus dapat gaji yang dinyatakan sejurus anda masuk ke dalam industri yang anda mahukan. Mana tahu ada sesiapa yang berminat nak tukar arah.

Tanpa berlengah masa, mari kita kupas 4 pekerjaan paling popular yang bergaji tinggi di Malaysia pada tahun 2023 ini!

1. Pakar Bedah (Surgeon)

pakar-bedah-malaysia

Kalau sesiapa yang tak boleh tengok darah tu, jangan pula gatal-gatal nak cuba masuk industri ini. Jangan cari nahas ya. Tapi kalau nak berangan, boleh silakanlah.

Jadi, anda nak tahu tak gaji mereka? Gaji seseorang yang kerja sebagai pakar bedah boleh cecah RM70,000. Sebulan tau!

Tapi nak capai ke tahap tu jauh juga perjalanan dia. Bermula dari sekolah menengah lagi dah memang kena fokus pada biologi dan kemudiannya, sambung pelajaran ke sekolah perubatan (medical school).

Jumlah tahun untuk bergelar seorang pakar bedah berkemungkinan 10 tahun ke atas.

Tak termasuk juga betapa kompleksnya untuk menjalankan satu pembedahan. Mungkin sebab ni gaji mereka antara yang paling tinggi, bukan sahaja di Malaysia, malah di seluruh dunia!

2. Ejen Hartanah (Property Agent)

real-estate-agent

Pekerjaan ini tidak memerlukan ijazah kerana pekerjaan sebagai ejen hartanah lebih kepada soft-skills seperti rundingan dan komunikasi.

Pendapatan seorang ejen hartanah boleh cecah RM50,000 sebulan! Itu pun kalau belum termasuk komisen lain melalui penjualan yang mereka dapat.

Tambahan, tugas seorang ejen hartanah adalah untuk mengiklankan hartanah dan mencari prospek yang berminat untuk membeli. Dari situ, datanglah komisen dan pendapatan mereka.

Tak sukar untuk mulakan kerjaya sebagai seorang ejen hartanah.

Malah, IQI Global kini sedang mempunyai promosi! Tawaran dari RM188 sahaja, anda boleh mulakan kerjaya anda sebagai seorang ejen hartanah! Anda akan terima latihan dan berpeluang untuk jual hartanah di dalam dan luar negara sekali! Murah tu!

Tunggu apa lagi? Jom daftar dan mulakan perjalanan anda sebagai seorang REN sekarang!

3. Pengarah Jualan & Pemasaran (Sales & Marketing Director)

pengarah-penjualan-pemasaran

Rasanya dari nama sendiri dah boleh agak dah pekerjaan ni.

Seorang pengarah pemasaran bertanggungjawab untuk pengurusan keseluruhan jabatan penjualan & pemasaran. Tanggungjawab tu termasuklah merancang, melaksanakan, dan mengkaji semula pendekatan pemasaran suatu syarikat.

Selain itu, perlu capai sasaran penjualan yang ditetapkan oleh pihak atasan. Kerja gaji tinggi ni sesuai untuk sesiapa yang suka berborak tu.

Berbanding dari zaman dahulu, pemasaran dilakukan secara tradisional iaitu melalui surat khabar, televisyen dan radio. Tapi dalam zaman moden sekarang, pemasaran boleh dilihat dari aspek digital seperti media sosial dan blog.

Dengan cara pemasaran dan penjualan baharu, tentunya sasaran penjualan akan meningkat. Ye tak?

Gaji seorang pengarah penjualan & pemasaran mampu cecah RM35,000 sebulan!

4. Ketua Pegawai Maklumat (Chief Information Officer)

ketua-pegawai-matlumat

Seorang ketua pegawai maklumat bertugas untuk memantau pelaksanaan pelan strategik teknologi maklumat agensi yang mengandungi perancangan penggunaan IT dalam menyokong pencapaian matlamat. Gaji seorang ketua pegawai maklumat boleh cecah RM30,000 hingga RM60,000!

Selain itu, banyak lagi tugas seorang ketua pegawai maklumat yang berbeza dari tahun-tahun lalu. Seperti mewujudkan nilai perniagaan melalui teknologi, merancang objektif pertumbuhan perniagaan secara strategik dan memastikan sistem dan prosedur teknologi membawa kepada hasil selaras dengan matlamat perniagaan.

Hal ini kerana zaman digital memerlukan pendekatan teknologi dan maklumat.

BACA :

Kasih seorang ibu, polis wanita jaga lalu lintas sambil dukung anak
Cara tanam kacang tanah dalam pasu, 3 bulan boleh tuai hasil
Ebit Lew bantu janda muda bertatu, bawa pulang ke Malaysia