‘Aku dah tengok 7 perkara pelik menimpa mayat-mayat sepanjang aku gali kubur untuk curi kain kafan’

‘Aku dah tengok 7 perkara pelik menimpa mayat-mayat sepanjang aku gali kubur untuk curi kain kafan’.

Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah SWT.

Dia berkata, “Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf di atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat”.

'Aku dah tengok 7 perkara pelik menimpa mayat-mayat sepanjang aku gali kubur untuk curi kain kafan'.

”Yang pertama, aku lihat m4yat yang pada siang harinya menghadap Kiblat. Tetapi apabila aku menggali semula kubvrnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telah pun membelakangkan Kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?” tanya pemuda itu.

”Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensy1rikkan Allah SWT sewaktu hidupnya. Lantaran Allah SWT menghin4kan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap Kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain,” jawab ahli ibadah tersebut.

Sambung pemuda itu lagi, ” Golongan yang kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam li4ng lah4d. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubvr mereka, aku lihat wajah mereka telah pun bertukar menjadi b4bi. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?”.

Jawab ahli ibadah tersebut, “Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang merɛmehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika sempurna solat, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain”.

Pemuda itu menyambung lagi, ” Wahai tuan guru, golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang m4yatnya kelihatan seperti biasa sahaja. Apabila aku menggali kubvrnya pada waktu malam, aku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ul4t yang terlalu banyak daripada perutnya itu”.

“Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda,” balas ahli ibadah itu lagi.

”Golongan keempat, aku lihat m4yat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?”.

Jawab ahli ibadah itu, ” Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derh4ka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah SWT sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderh4kai kepada ibu bapanya”.

”Golongan kelima, aku lihat ada pula m4yat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya,” sambung pemuda itu.

”Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan Silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertɛngkaran dan tidak bertɛgur sapa lebih daripada 3 hari.

Bukankah Rasulullah SAW pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda,” jelas ahli ibadah tersebut.

”Wahai guru, golongan yang keenam yang aku lihat, sewaktu siangnya l4hadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubvr itu, aku lihat may4t tersebut terapung dan lah4dnya dipenuhi air hitam yang amat busvk baunya”.

”Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya,” jawab ahli ibadah tadi.

” Wahai guru, golongan yang terakhir yang aku lihat, may4tnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?” tanya pemuda itu lagi. Jawab ahli ibadah tersebut”.

“Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Allah SWT baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya”.

Ingatlah, sesungguhnya daripada Allah SWT kita datang dan kepadaNya jualah kita akan kembali. Kita akan dipertanggungjawabkan di atas setiap amal yang kita lakukan, hatta amalan sebesar zarah sekalipun.

BACA :

Pengayuh beca miskin bawa penumpang secara percuma setiap hari jumaat sebagai sedekah, terima balasan yang tak dijangka
‘Masalah kewangan banyak berpunca daripada gaya hidup, bukan sara hidup’
Pertama kali keluar dating tiba-tiba bakal BF lesap, beg tangan dalam kereta angkut sekali