‘Aku tak halalkan’, peniaga bengang ‘customer’ makan tak bayar

Aku tak halalkan, peniaga bengang ‘customer’ makan tak bayar. Hidup dalam dunia yang penuh dusta sekarang ni, macam-macam cara orang gunakan untuk menipu tau.

Kalau dulu satu negara kecoh dengan penipuan melibatkan wang ringgit, kini ada pula orang yang sanggup menipu untuk mendapatkan makanan tanpa membuat sebarang bayaran.

Penjual kongsi ditipu pelanggan
Itulah pengalaman dirasai seorang penjual makanan atas talian bernama Mimi Safi Hana selepas dia ditipu seorang pelanggannya yang membuat tempahan tetapi hanya diam seribu bahasa.

Menurut Mimi, dia menerima tempahan daripada scammer tersebut yang mahu membeli beberapa juadah disediakan Mimi melalui hantaran whatsapp. Difahamkan juga, pembeli tersebut meminta agar makanan yang ditempahnya itu dihantar dengan menggunakan khidmat penghantar makanan.

Jelas Mimi lagi, setelah dia menyiapkan tempahan dan menghantar makanan itu, pembeli berkenaan bertindak mendiamkan diri dan tidak membuat sebarang bayaran pembayaran selepas menerima makanan yang ditempahnya.

Pembeli tersebut dilihat tidak memberikan sebarang respon dan lebih menggeramkan hanya meninggalkan blue tick terhadap mesej dihantar Mimi itu.

Guna taktik sama untuk peniaga lain
Menjengah di ruangan komen, difahamkan bahawa tindakan dibuat pembeli itu merupakan modus operandinya yang pernah berlaku terhadap penjual lain bagi mendapatkan makanan secara percuma.

Macam-macam cara sekarang ni untuk menipu kan? Diharapkan agar semua peniaga dan penjual di luar sana untuk lebih berhati-hati.

BACA JUGA:

Bayi dan ibunya maut dilanggar Hilux

Cara Mas Idayu tegur pembantunya dikritik netizen, kurang menyenangkan!

Elon Musk bakal jadi pemilik baru Twitter