Anak bekas TPM nak `langgar’ Zahid Hamidi di Bagan Datuk

Anak bekas TPM nak `langgar’ Zahid Hamidi di Bagan Datuk. Anak mantan Timbalan Perdana Menteri pada era Tun Abdul Razak, Mohamed Tawfik Tun Dr Ismail mengesahkan yang beliau akan bertanding menentang Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi di Bagan Datuk dalam pilihanraya ke-15 (PRU15) ini.

Mohamed Tawfik yang merupakan pengasas Gerak Independent pernah menjadi Ahli Parlimen Sungai Benut, Johor di bawah Barisan Nasional (BN) pada tahun 80-an.

Menurut Mohamed Tawfik, beliau menawarkan diri dengan tema ‘Rakyat lawan Rasuah’.

Beliau berharap piihan raya kali ini akan membuktikan bahawa rakyat akan menolak rasuah dan pemimpin yang rasuah atau yang dianggap mengamalkan rasuah dan salahlaku.

“Saya mahu pemimpin, khususnya Melayu kembali pada kompas moral yang betul. Negara kita sedang menghadapi krisis amalan rasuah yang paling buruk dalam sejarah.

Anak bekas TPM nak `langgar’ Zahid Hamidi di Bagan Datuk

“Keadaan rasuah sudah sampai ke peringkat kronik,” ujar beliau.

Mohamed Tawfik mahu rakyat memilih pemimpin yang bukan sahaja bersih tetapi kelihatan bersih.

Ditanya mengapa memilih Bagan Datuk, beliau berkata, “Kepimpinan bersih harus bermula di sana.”

Beliau menyedari bahawa menentang seorang presiden parti yang besar dengan jentera yang hebat bukan mudah, tetapi sesorang harus melakukannya.

“Kita harus menghantar mesej kepada rakyat bahawa masa depan negara bergantung pada imej yang bersih di kalangan pemimpinnya,” ujarnya ketika dihubungi Sinar Harian.

BACA:

Muhyiddin sedia kerjasama dengan Tun Mahathir

Intel pula rancang buang ribuan pekerja

BKM 2023, ini syarat kelayakan…