Anda lebih cenderung melihat pemutar belit

Sekiranya anda serius tentang kepemimpinan, maka salah satu peraturan emas adalah bertindak dengan penuh integriti dan kebenaran dengan maksud memanipulasi orang lain semata-mata sehingga anda dapat muncul pemenang tidak ada di buku catatan anda.

Sungguhpun anda merupakan orang yang mengikut peraturan dan telus tidak bermakna orang lain akan membalasnya.

Anda akan menemui ramai yang menipu anda, dan secara amnya, mereka melakukannya kerana mereka telah memasukkan idea bahawa tempat kedua tidak cukup baik.

Anda mungkin akan menemui seorang narsisis sejati yang secara jujur percaya bahawa mereka berhak untuk menang dengan apa cara sekalipun.

Dalam kedua-dua kes tersebut, kejayaan anda bergantung pada mengakhiri taktik mereka yang tidak berguna.

Bagi memastikan anda mampu berhadapan dengan mereka yang suka dan gemar memanipulasi orang lain, anda harus bersama dan di kelilingi diri oleh mereka yang berpengetahuan dan menyokong.

Sekiranya pemutar belit (manipulator) mengasingkan anda, maka anda akan menjadi seolah cedera dalam urusan.

Dengan tidak ada orang lain untuk dirujuk , anda lebih cenderung melihat pemutar belit (manipulator) sebagai rakan pakar, walaupun mereka tidak melakukannya.

Pemutar belit (manipulator) memang berusaha untuk diri mereka sendiri, jadi mereka akan berusaha sedaya upaya untuk mengubah impian anda atau memperlekehkannya.

Anda harus menjelaskan kepada diri anda setiap hari apa yang anda inginkan dan pastikan setiap tugas berfungsi untuk anda sehingga pemutar belit tidak dapat meyakinkan anda untuk beralih arah.

Tumpuan ini akan menghindarkan anda daripada dilaburkan secara emosional yang terlalu negatif sekiranya pemutar belit itu menimbulkan masalah logistik atau hubungan untuk anda. Ingatkan diri anda sentiasa tentang tujuan dan keutamaan anda.

Pemutar belit (manipulator) mungkin cuba menyebarkan maklumat mengenai anda atau pekerjaan anda, atau mereka mungkin tidak memberi anda maklumat yang anda perlukan untuk terus maju dengan betul. Anda disarankan untuk menyampaikan niat hasrat anda.

Semakin anda memberitahu orang lain secara lisan atau bertulis apa yang ingin anda capai dan percayai, semakin sukar bagi pemutar belit untuk meyakinkan orang lain untuk bekerja secara sengaja atau tidak sengaja bersama anda.

Untuk tujuan ini, semakin banyak fakta yang anda miliki terhadap apa yang anda katakan, semakin baik, dan sentiasa membuat sandaran dan menyimpan rekod anda.

Salah satu sebab pemutar belit berkelakuan buruk, (sungguhpun mereka takut gagal), adalah kerana mereka secara jujur menganggap mereka boleh melakukannya dan tidak terperangkap.

Mereka berpegang pada ego mereka dan meyakinkan diri mereka bahawa mereka terlalu mahir dengan sistem dan orang lain untuk membuat skema mereka terbongkar, atau mereka berpegang pada perasaan bahawa kerana mereka tidak pernah mengalami akibatnya, mereka entah bagaimana dapat terus beruntung terlepas.

Nyahkan khayalan ini dengan berhadapan dengan mereka dan beritahu mereka apa yang anda perhatikan dan bagaimana kesannya terhadap anda.

Untuk melakukan konfrontasi anda dengan berkesan, anda perlu bersiap sedia dengan mengesan kesalahan pemutar belit, lengkap dengan tindakan, tarikh dan nama-nama semua orang yang terlibat.

Walau bagaimanapun, konfrontasi tidak semestinya menjadi pertempuran yang tidak sopan.

Jika pemutar belit mengetahui bahawa anda tahu, mereka cenderung untuk tidak terus-menerus mempermainkan anda, terutamanya jika anda memperincikan potensi laporan yang sesuai kepada pihak .

Perbezaannya adalah pemimpin yang baik mementingkan pasukan untuk maju, dan bukan tentang keuntungan peribadi mereka sendiri.

Sekiranya anda dapat mengajar pemutar belit yang tidak berniat untuk menjatuhkan ego atau ketakutan mereka dan melakukan perkara yang sama, semua orang akan menang.

Berita penuh :https://malaysiadateline.com/bagaimana-menghadapi-pemutar-belit-dengan-bijak/