Anggota RELA terkejut lihat kanak-kanak lelaki hanya pakai pampers berkeliaran

Anggota RELA terkejut lihat kanak-kanak lelaki hanya pakai pampers berkeliaran. Empat anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) terkejut apabila menemui seorang kanak-kanak perempuan seorang diri di sekitar Gunung Jerai dalam kejadian lebih kurang jam 3.30 petang di sini pada Rabu.

Penolong Pegawai Rela Daerah Yan, Penguasa Rela Hamzah Zulkeffli berkata, ketika itu anggota sedang membuat rondaan di Gunung Jerai sebelum terlihat kanak-kanak yang dipercayai berusia sekitar tiga tahun itu berkeliaran seorang diri di kawasan tersebut.

Menurutnya, atas rasa keprihatinan, anggota bertugas mendekati kanak-kanak tersebut yang ditemui dengan hanya memakai lampin pakai buang di kawasan tempat letak kereta kaki Gunung Jerai.

Anggota RELA terkejut lihat kanak-kanak lelaki hanya pakai pampers berkeliaran

“Seramai empat anggota diketuai Mohd Zaudi Mohd Hashim ketika itu sedang melakukan rondaan Ops Monsun Timur Laut dan mereka membuat tinjauan di sekitar kawasan peranginan Gunung Jerai yang merupakan kawasan risiko bencana.

“Apabila sampai di kaki Gunung Jerai ternampak seorang kanak-kanak perempuan tidak berpakaian dan hanya memakai selipar serta lampin pakai buang.

“Setelah pemeriksaan mendapati tiada waris di lokasi berkenaan, anggota membuat keputusan menghantar kanak-kanak tersebut ke Balai Polis Guar Chempedak untuk tindakan lanjut.

“Bagaimanapun, kes dilaporkan selesai di mana hasil semakan terkini mendapati kanak-kanak perempuan itu telahpun diserahkan kepada waris yang menyedari kehilangannya,” katanya.

Menurutnya, difahamkan, kanak-kanak itu dipercayai keluar rumah tanpa disedari penjaganya dengan berjalan kaki sehingga ke kaki Gunung Jerai yang jaraknya sekitar kira-kira 200 meter.

BACA:

Lelaki di India menang RM34,180 berjaya teka PM10 Malaysia

Maut selepas main Playstation, pelajar tahfiz ditemui dalam longkang

Bantuan Ewallet RM100 – RM200 diteruskan lagi