Apa salah gantung projek dewan RM35 juta

Ahli Parlimen Johor Bahru, Akmal Nasir menyifatkan Perdana Menteri masih tidak menjawab isu keutamaan perbelanjaan kerajaan untuk projek membina tiga buah dewan orang ramai yang kesemuanya mencecah RM35.43 juta.

Menurutnya, sudah terdapat empat buah dewan besar sedia ada dalam Parlimen Pagoh yang diwakili Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri.

Sehubungan itu, Akmal yang juga Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) menggesa agar Muhyiddin membatalkan segera projek itu atau sekurang-kurangnya menangguhkan buat seketika sebagaimana Muhyiddin mengeluarkan arahan projek tersebut perlu dilaksanakan dengan segera.

Mgid

FLEXOPTIMA
Kesakitan pada sendi anda akan hilang selamanya
KETAHUI LANJUT→
“Bukankah dengan norma baharu, sudah pasti penggunaan dewan awam adalah terhad dan adakah empat buah dewan utama ini dan dewan-dewan lain tidak mencukupi untuk ketika ini?” soalnya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, Pejabat Perdana Menteri (PMO) dalam kenyataannya memberitahu perolehan bagi pembinaan tiga buah dewan orang ramai iaitu Dewan Gersik, Tangkak bernilai RM13 juta, Dewan Masyarakat Bukit Pasir, Muar (RM16.66 juta) dan Pusat Komuniti Bukit Kepong, Muar (RM5.77 juta) mengikut tatacara perolehan secara tender yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan.

Reaksi PMO itu susulan tular di sosial media sebuah surat yang menunjukkan bahawa Muhyiddin telah bersetuju untuk meluluskan peruntukan bagi pelaksanaan projek pembinaan sebuah dewan di Parlimen Pagoh.

Dalam surat yang sama, Muhyiddin memohon supaya Jabatan Kerja Raya (JKR) dilantik sebagai pelaksana projek tersebut dan meminta ia dapat dimulakan secepat mungkin iaitu pada 1 Mac 2021.

Melawan Covid-19

Mengulas lanjut, Akmal berpendapat pembinaan tiga buah dewan orang ramai itu perlu ditangguhkan agar dana tersebut dapat digunakan bagi usaha melawan Covid-19.

“Sepertimana Perdana Menteri boleh menggantung Dewan Parlimen melalui kaedah Proklamasi Darurat, kononnya untuk melawat Covid-19, apalah salahnya projek pembinaan Dewan ini digantung juga?

“Bukankah lebih elok sekiranya kita salurkan dana tersebut supaya ujian swab dapat diperluaskan, kapasiti pusat kuarantin dipertingkatkan serta jentera barisan hadapan diperkuatkan,” katanya.

Akmal turut menggesa Muhyiddin memberi penjelasan berkaitan makna mengikut tatacara perolehan secara tender yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan itu sama ada secara rundingan terus atau tender terbuka.

“Persoalan-persoalan netizen dan saya bangkitkan bukanlah berniat jahat seperti mana tuduhan Perdana Menteri, tetapi kami juga mengambil sikap bertanggungjawab untuk menjaga dana rakyat.

“Memandangkan saya tidak boleh bertanya dalam Parlimen, bolehkah Perdana Menteri membatalkan projek ini serta-merta supaya kita utamakan usaha negara melawan Covid-19?” tegasnya lagi.

Sumber:Malaysiadateline