Atlet tolak tawaran RM98 juta, alasan tak cukup bagi makan kepada keluarga

Atlet tolak tawaran RM98 juta, alasan tak cukup bagi makan kepada keluarga.

BINTANG Persatuan Bola Keranjang Nasional (NBA), Latrell Sprewell tidak percaya dia ditawarkan pendapatan AS$7 juta (RM33 juta), sama ada ia cukup untuk menampung keperluannya setahun.

Bekas bintang Golden State Warriors itu ditawarkan sambungan kontrak selama tiga tahun bernilai AS$21 juta (RM98 juta) oleh Minnesota Timberwolves pada 2004.

Atlet tolak tawaran RM98 juta, alasan tak cukup bagi makan kepada keluarga
Sprewell tidak berjaya mencari pasukan lain tepat pada masanya untuk musim berikutnya.

Gaji tahunannya hampir 200 kali ganda lebih tinggi daripada rata-rata orang Amerika pada masa itu, yang seseorang akan fikir lebih daripada cukup untuk menjalani kehidupan yang selesa dari segi kewangan.

Bagaimanapun, Sprewell ternyata mempunyai cita rasa yang sangat mahal kerana dia tidak percaya gaji yang begitu besar akan mencukupi untuk memastikan keluarganya dapat hidup dengan selesa.

Apabila dia menolak perjanjian itu, dia dilaporkan berkata: “Saya memberitahu anda, saya perlu memberi makan kepada keluarga saya. Mereka menawarkan saya tiga tahun sebanyak AS$21 juta (RM98 juta). Itu tak cukup.”

Walaupun disambut dengan ejekan oleh penyokong NBA, penerimaannya jauh lebih teruk daripada kelab. Pertama, Timberwolves tidak berganjak daripada tawaran awal mereka.

Malah, tiada pasukan lain dalam NBA yang sanggup memberikan tawaran yang lebih besar untuk pemain itu.

Dia akan meninggalkan Timberwolves pada penghujung kempen terakhirnya yang menyaksikan dia mencatat purata rendah kerjaya iaitu 12.8 mata, 3.2 lantunan, dan 2.2 bantuan setiap perlawanan.

Menurut Sports Rush, rancangan ejennya adalah untuk menunggu sehingga peringkat penutupan musim pertukaran dan kemudian menandatangani kontrak pasukan sebelum tarikh akhir.

Bagaimanapun, tiada siapa yang sanggup mengatasi tawaran daripada Timberwolves dan dia tidak menemui pasukan baharu tepat pada masanya.

BACA :

Ayah datang sekolah buat kejutan untuk anak setelah 5 tahun tak jumpa
Shuib kongsi gambar waktu remaja, ‘Inilah rumah yang mengajar saya erti hidup sebenar’
Budak ‘despatch’ dapat PhD