Bahana!!! Menggunakan kosmetik cap ‘cincai’

Pernahkah terfikir produk kecantikan dan kosmetik dicalit pada wajah setiap hari dicemari air kencing tikus, najis manusia, bakteria berbahaya, logam berat, kimia serta racun berjadual.

Kewujudan kandungan menjijikkan ini berpunca kaedah ‘cincai’ penghasilan produk kecantikan palsu dilakukan tanpa pensijilan Amalan Pengilangan Baik (GMP) atau dibancuh di dalam tandas rumah.

Jurucakap Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkata, lambakan produk kosmetik palsu membabitkan ratusan jenama pelik mudah diperolehi di pasaran sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurutnya, produk ini dipercayai dibawa masuk atau diseludup dari negara jiran selain diiklankan secara agresif di media sosial serta laman beli-belah dalam talian.

Ia membabitkan pelbagai produk krim wajah, losen, gincu, pembayang mata, bedak asas, sabun muka, toner dan masker (topeng muka).

“Ujian makmal dilakukan termasuk badan kesihatan antarabangsa mendapati kebanyakan produk kecantikan dan kosmetik palsu di pasaran dicemari kotoran dan berbahaya untuk kesihatan.

“Kebiasaan kosmetik timbang kilo ini dihasilkan tanpa mengutamakan aspek kebersihan serta dicampurkan pelbagai bahan meragukan…yang jelas ia dihasilkan tanpa penyelidikan dan analisis makmal,” katanya.

“Kebiasaannya kosmetik atau produk kecantikan tulen perlu melalui ujian kelayakan dan piawai ketat bagi memastikan keselamatannya pada pengguna. Berbeza dengan produk tiruan, ia biasanya dihasilkan atau dibancuh di dalam stor, garaj, dapur atau lokasi menjijikkan.

“Ini menyebabkan kotoran atau bakteria di lokasi pembuatan mencemari kandungan kosmetik,” katanya.

Menurutnya, situasi ini amat membimbangkan bagi pengamal perubatan dan penyelidik di negara ini.

 

 

“Berdasarkan statistik pada tahun ini, KKM di bawah Biro Kawalan Farmasi Kebangsaan (NPRA) mengesan lebih 100 produk kosmetik berbahaya yang terdapat di pasaran tempatan. Produk ini diarahkan untuk dikeluarkan dari pasaran kerana mengandungi bahan terlarang dan racun berjadual dilarang KKM,” katanya.

Dia berkata, wajah pengguna menjadi korban apabila kombinasi kandungan berbahaya dan unsur kotor di dalam produk kosmetik ini merosakkan kulit muka.

“Biasanya kosmetik atau produk kecantikan berbahaya ini menyebabkan wajah kegatalan, tumbuh jerawat, menggelupas dan melepuh, muncul tompok hitam jeragat dan akhirnya merebak hingga merosakkan kulit tubuh.

“Dalam banyak kes dilaporkan, mangsa mendakwa kulit wajah mereka membengkak dan berasa perit terbakar kesan produk digunakan. Ini termasuk produk cetak rompak Indonesia dipanggil kosmetik abal-abal.

“Sehingga kini, krim siang dan malam dicemari kimia hydroquinone dan popular sejak awal 2000 bebas dijual hingga menyebabkan ribuan kulit wanita terbakar selain tompokan hangus,” katanya.

 

 

Selain itu kebanyakan kosmetik dikesan dicemari kimia berat merkuri yang membahayakan sistem saraf, sistem imun tubuh, merosakkan mata, paru-paru dan ginjal.

“Malah, kimia berbahaya lain seperti arseniktretinoin dan betamethasone 17-valerate turut digunakan secara meluas di dalam kosmetik seperti eyeliner, maskara, lip gloss atau bedak alas muka palsu,” katanya.

Menurutnya, isu ini ibarat tiada penyelesaian apabila rata-rata pengguna mudah diperdaya melalui ‘perang’ harga terendah selain pelbagai tuntutan palsu.

“Wanita yang menjadi mangsa adalah mereka yang cepat percaya, suka mencuba dan mahu mendapat kulit putih mulus serta awet muda.

“Tidak salah kelihatan cantik namun pastikan produk diambil mendapat kelulusan KKM,” katanya.

 

 

Menurutnya, wanita wajar berwaspada dengan produk kosmetik atau kecantikan dijual melalui platform beli-belah dalam talian apatah lagi jika harganya lebih murah berbanding produk tulen.

“Yang jelas, semua produk kecantikan perlu berdaftar berikutan penjualan dan pengedaran produk ini tertakhluk di bawah Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984,” katanya.

Urat hijau di kaki, muka bertompok hitam

“Saya idamkan kulit putih persis artis K-Pop… sebalik muka ini ditumbuhi tompok persis kurap…malah saya takut melihat diri di cermin,” ujar mangsa produk kecantikan beracun yang hanya mahu dikenali sebagai, Ila, 31.

Dia yang bekerja sebagai eksekutif pemasaran terpaksa berbelanja hampir RM5,000 bagi memulihkan wajahnya yang rosak kesan produk memutihkan wajah mengandungi kimia merkuri dan hydroquinone.

“Semuanya bermula apabila saya membeli set kecantikan membabitkan masker, toner, sabun muka dan krim siang malam melalui laman beli belah dalam talian.

“Saya hanya memikirkan perubahan segera pada wajah tanpa memikirkan kandungan bahan dalam produk, Penjual produk itu mendakwa penggunaan secara berterusan mampu memutihkan kulit wajah. Malah, review di YouTube menyebabkan saya yakin produk itu selamat,” kata ibu dua anak itu.

Namun menurutnya, kesan putih diharapkan hanya bertahan tiga bulan sebelum mukanya ditumbuhi tompok hitam jeragat dan jerawat.

“Malah, urat hijau pada kaki turut timbul mendadak menyebabkan saya panik. Saya malu ke tempat kerja dan terpaksa memakai bedak asas muka yang tebal untuk menutup kecacatan wajah.

 

 

“Saya tambah tertekan bila anak tidak lagi berani mencium pipi, malah suami kerap menyalahkan saya sebagai punca masalah itu,” katanya.

Menurutnya, atas nasihat rakan, dia bertemu doktor pakar dermatologi di sebuah hospital swasta di Ampang untuk memulihkan wajahnya selepas didakwa mengalami jangkitan bakteria dan alahan.

“Wajah saya pulih sedikit demi sedikit selepas berhenti menggunakan produk berkenaan. Alhamdulillah, selepas beberapa sesi rawatan, kulit muka saya kembali pulih,” ujarnya.

Sumber:https://www.hmetro.com.my/utama/2021/02/673502/bahaya-kosmetik-cap-cincai