Bank muamalat tendang cek gereja kerana ‘tidak halal’, Ini penjelasan dari pihak bank

Bank Muamalat Malaysia menafikan dakwaan bahawa ia enggan menerima cek daripada pelanggan di sini minggu lepas kerana ia “tidak halal.”

Ketua operasi perbankannya Muhamad Radzuan Rahman berkata bank itu pada mulanya menolak cek itu kerana nama penerima seperti yang tertulis tidak sama dengan yang didaftarkan dalam sistemnya.

“Biar saya jelaskan bahawa tidak ada cek halal atau tidak halal.

BACA JUGA : Sajat lari ke Australia, apa nasib ‘anak angkat’ Sajat? Ini penjelasan peguam

“Kami adalah institusi kewangan berlesen yang menyediakan perkhidmatan perbankan termasuk penjelasan cek dan menjadi tanggungjawab kami untuk menerima sebarang cek.

“Cek tertentu itu pada mulanya ditolak semata-mata atas sebab teknikal,” katanya sambil menambah bahawa isu itu adalah disebabkan salah faham.

Beliau berkata demikian selepas pertemuannya dengan ADUN Lobak Chew Seh Yong dan wakil Persatuan Wah Chai di sini pada Isnin (27 Dis).

BACA JUGA : Pondan bersubahat, sembunyikan Long Tiger

Beliau menjawab kenyataan Chew yang bertanya pada Jumaat (24 Dis) sama ada bank itu telah menolak cek bernilai RM1,500 daripada pertubuhan agama untuk Persatuan Wah Chai semata-mata kerana ia tidak halal.

Sumbangan tersebut adalah untuk program pengindahan di tanah perkuburan Jalan Lee Sam.

Chew kemudian berkata seorang pegawai Wah Chai membuat tuntutan “tidak halal” kepadanya selepas bank itu menolak cek itu.

BACA JUGA : [Video] Langgar lampu merah, rider terbang dilanggar Honda

Muhamad Radzuan berkata seorang wakil Wah Chai telah memasukkan cek itu di peti deposit dan tidak berinteraksi dengan mana-mana pegawai bank.

“Apabila mendapat cek itu, kami mahukan sedikit penjelasan mengenai tujuan derma dan sumber seperti yang dikehendaki di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram.

“Ketika itu kami mendapati bahawa nama penerima pada cek dan dalam sistem kami tidak sepadan.

BACA JUGA : Ini kawasan di Kelantan dan Terengganu bakal banjir pada khamis atau jumaat menurut JPS

“Jadi, kami telefon dan minta mereka ambil semula cek itu,” katanya.

Beliau berkata apabila Chew cuba memasukkan cek itu untuk kali kedua, bank itu menerima pelepasan untuk menerimanya daripada ibu pejabatnya.

“Kesimpulannya, saya ingin katakan bahawa keseluruhan episod itu adalah disebabkan salah faham. Pihak bank perlu tahu tujuan cek dan sumbernya.

BACA JUGA : Remaja maut digilis kereta api ketika tidur di landasan

“Jadi mesti ada isu bagaimana pihak menafsirkan keadaan dan ini mungkin bagaimana perkataan ‘halal’ atau ‘tidak halal’ muncul.

“Selain itu, kami tidak tahu sama ada ini diucapkan kerana kami tidak berada di sana,” katanya.

Chew berkata beliau dan Persatuan Wah Chai menerima penjelasan bank itu dan akan meletakkan perkara itu untuk berehat.

“Kami mengadakan perbincangan yang sangat mesra dan perkara itu telah diselesaikan.

“Malah, saya juga menerima panggilan daripada bank pada petang Jumaat memberitahu mereka akan menerima cek itu,” tambahnya.