Bekalan minyak masak kurang mungkin kerana berita palsu – Menteri

Bekalan minyak masak kurang mungkin kerana berita palsu – Menteri. Pengerusi Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi, Tan Sri Annuar Musa menegaskan terdapat beberapa faktor dikenal pasti menjadi punca kepada kurangnya bekalan minyak masak di pasaran terutamanya jenis peket baru-baru ini.

Menurutnya, kekurangan bekalan secara sementara itu mungkin disebabkan penyebaran berita tidak benar mengatakan subsidi minyak masak akan dihapuskan pada 1 Julai 2022.

Jelasnya, keadaan itu menyebabkan ada pihak berasa bimbang dan kemudian membeli minyak masak dengan jumlah banyak, sekali gus menyebabkan bekalan terjejas.

“Menteri telah beri jaminan untuk memastikan bekalan mencukupi. Soal bekalan ini, kita sedang membuat penelitian dengan lebih terperinci.

“Kita kata tadi, bekalan banyak tapi mungkin ada ketirisan tapi tak cukup sementara ini, berkemungkinan kerana beberapa sebab. Satu daripadanya tersebar berita-berita tidak benar, subsidi minyak dihentikan. Mulai 1 Julai, tiada lagi subsidi minyak.

Bekalan minyak masak kurang mungkin kerana berita palsu - Menteri

“Maka mungkin ada pihak rasa bimbang, mereka beli secara lebih dan menyebabkan bekalan terjejas. Itu sedang dikaji tapi kita ada langkah tertentu tapi soal tak cukup itu, kita ada kaedah tertentu untuk kita perbaiki dalam masa terdekat,” katanya.

Tambah beliau, jumlah minyak masak paket sebanyak 60,000 tan metrik yang disubsidikan kerajaan pada setiap bulan dijangka mencukupi untuk pasaran.

“Sepatutnya lebih daripada mencukupi kecuali kalau ada perkara tertentu berlaku yang perlu kita uruskan lagi,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Mesyuarat Pertama Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi di sini pada Khamis.

Tambah Annuar, bermula Ogos nanti, minyak masak bersubsidi hanya akan dikeluarkan dalam bentuk kampit plastik dengan isipadu satu kilogram.

Untuk pengedaran minyak masak ini juga, kita faham ia melibatkan pengilang, pembungkus dan peruncit.

“Kita akan menyemak ketiga-tiga lapisan itu untuk kenal pasti sekiranya ada berlaku ketirisan termasuk tindakan menyeludup produk keluar dari negara.

“Tindakan yang bakal diambil akan dimaklumkan dalam perbincangan akan datang,” ujarnya.

Astro AWANI sebelum ini melaporkan kerajaan tidak menarik balik subsidi minyak masak peket seperti yang didakwa pihak tertentu.

Demikian jelas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berhubung kekeliruan yang berlaku susulan penarikan semula subsidi minyak masak botol diumumkan sebelum ini.

Jelasnya, subsidi minyak masak paket dikekalkan bagi meringankan beban dialami rakyat terutama golongan B40 susulan peningkatan harga barangan ketika ini.

BACA:

Keris sebenar milik Mat Kilau akhirnya didedahkan, ini yang berlaku bila dicabut

Harga sawit hanya 12 sen sekilogram, peladang termenung

Bakal bermadu? Ini jawapan Zara Zya