Bekas pekerja saman Elon Musk AS$500 juta

Baru-baru ini, pemilik syarikat Twitter, Elon Musk difailkan saman oleh bekas pekerjanya atas penafian untuk membayar sekurang-kurangnya AS$500 juta dalam pakej pemecatan.

Perintah itu mengarahkan defendan supaya mengemukakan syarat pemecatan penuh mengikut rancangannya kepada semua pekerja yang ditamatkan perkhidmatan dari tarikh pengambilalihan syarikat oleh Musk sehingga setahun dari tarikh penghakiman.

Bekas pekerja saman Elon Musk AS$500 juta

Jumlah yang tidak kurang daripada AS$500 juta, selain faedah prapenghakiman dan selepas penghakiman pada kadar maksimum mengikut undang-undang.

Dalam pada itu, Courtney McMillian, pekerja di jabatan sumber manusia Twitter yang telah memfailkan aduan di mahkamah Daerah Utara California merupakan plaintif utama dalam kes itu.

Sebelum ini, pada hujung Oktober 2022, Musk memperoleh sebanyak AS$44 bilion ke atas Twitter iaitu sebuah syarikat Amerika Syarikat yang ditubuhkan pada 2006 dan beribu pejabat di San Francisco, California.

Malah, Musk turut mengubah operasi harian syarikat itu termasuklah memecat eksekutif yang bertanggungjawab ke atas privasi platform, keselamatan siber dan penapisan, selain kira-kira dua pertiga pekerja.

BACA :

Lelaki OKU jual nasi 8 bungkus sehari untuk sara 3 anak
Bapa jadikan dua orang anak kandung hamba seks, anak 15 tahun hamil
Kereta Pekin baru sampai dari Jepun dipandu rakan terlibat kemalangan, ‘Lain kali hati-hati kalau bawa kereta kawan’