Bencana hospital Lembah Klang : Kami perlu pilih siapa hidup dan siapa mati

Lembah Klang pada masa ini mengalami lonjakan penularan Covid-19 terburuk, walau dengan penguatkuasaan sekatan pergerakan penuh.

Ia menyebabkan hospital di situ berada di tahap amat genting ekoran bilangan pesakit yang begitu ramai.

Keadaan bertambah buruk apabila hospital berdepan masalah kekurangan katil dan bekalan oksigen, menyebabkan kebuntuan dan semangat moral di tahap yang rendah.

Walaupun ada penambahbaikan, barisan hadapan di empat hospital awam memberi pemerhatian secara langsung berkenaan mengapa harapan mereka yang keadaan akan bertambah baik, kian pudar.

Mereka bercakap dengan syarat identiti tidak didedahkan kerana kakitangan Kementerian Kesihatan (KKM) dilarang membuat kenyataan terbuka tanpa kebenaran.

Malah seorang kakitangan tidak berani mendedahkan hospital tempatnya berkhidmat.

Walaupun dengan risiko ini, petugas barisan depan ini merasa terpanggil untuk memberitahu orang ramai tetang realiti sebenar yang memeritkan.

Berikut adalah cerita mereka, disunting agar lebih ringkas dan jelas. Malaysiakini sedang mendapatkan komen daripada KKM dan hospital yang terbabit.

Wad dan Jabatan Kecemasan kami kelihatan seperti dalam “disaster movie”. Klinik kami telah ditutup. Amat sukar untuk berdepan keadaan ini.

Doktor telah memberi amaran tentang peningkatan kemasukan kes Covid-19 untuk beberapa minggu akan datang dan minta lebih banyak katil disediakan, tetapi pihak pengurusan tidak membantu sehinggalah akhbar menunjukkan gambar katil kanvas di luar Jabatan Kecemasan.

Kami kehabisan katil dan alat bantu pernafasan. Bahkan bekalan oksigen juga tidak cukup. Di sini terlalu ramai pesakit Covid-19, begitu banyak kematian yang boleh dicegah tetapi kami kekurangan sumber.

Beberapa hari kebelakangan ini, ada pegawai perubatan yang berhenti kerja dengan notis 24 jam. Mereka komited dan bekerja keras tetapi sudah kehabisan tenaga ekoran krisis ini. Mereka telah putus asa.

Kami bersyukur Angkatan Tentera mula membantu tetapi bantuan itu patut diminta lebih awal.

Jumlah jururawat dan doktor yang dibawa dari jabatan lain atau negeri lain sangat rendah sehingga klinik kami yang merawat pesakit bukan Covid-19 terpaksa ditutup agar jururawat dapat dipindahkan untuk menjaga pesakit Covid-19.

Semangat pada tahap rendah dan tidak ada kepimpinan atau simpati. Saya berasa letih, marah dan tidak berdaya.

Hospital kerajaan kita dalam keadaan kekurangn buat sekian lama ekoran dana yang tidak cukup, dan orang yang kekurangan tidak dapat melawan jangkitan.

Saya merasa agak tidak berdaya dengan bilangan pesakit meningkat tiga atau empat kali ganda dalam masa singkat.

Kami terpaksa buat apa yang terdaya dan tambah lebih banyak katil. Kita letak katil di sebuah koridor. Koridor itu sepatutnya laluan untuk ke lobi dan bukan sebahagian daripada Jabatan Kecemasan.

Kami memang tiada alat bantuan pernafasan yang cukup. Ia sampai ke satu tahap di mana semakin ramai pesakit dianggap “tidak disedarkan semula” kerana tidak cukup alat bantuan pernafasan.

Ia adalah keadaan yang sangat menyedihkan. Saya tidak menyangka kita akan sampai ke tahap ini, di mana kami perlu pilih siapa yang hidup dan siapa yang mati. Tetapi kerana alat bantuan pernafasan dan katil ICU tidak cukup, kami tiada pilihan lain.

Saya rasa buntu. Sekarang saya tiada emosi lagi. Anda hanya terima seadanya. Dan kematian berlaku terlalu kerap sehingga anda tidak rasa apa-apa. Sebab ia berlaku begitu kerap dan pantas.

Anda hanya merasa tidak berdaya. Anda mahu membantu tetapi anda tidak boleh lakukannya. Keadaan mereka memburuk dengan sangat cepat.

Pesakit dari hospital lain datang ke sini sehingga sukar untuk menampungnya. Tetapi kami wujudkan lebih banyak ruang untuk pesakit Covid-19 di wad kami. Jadi masa menunggu jadi lebih lama sekarang.

Port oksigen dikongsi beberapa pesakit pada masa ini. Sepatunya satu port hanya untuk seorang pesakit.

Kami tidak tahu apa lagi yang perlu dilakukan. Kami tidak ada cukup oksigen untuk pesakit dan pesakit tidak ada katil. Jadi semua orang hanya buat yang terbaik. Kami tahu ini adalah pelanggaran protokol, tetapi keadaan buruk.

Lebih baik kita berusaha melakukan sesuatu daripada tidak melakukan apa-apa. Jika tidak, kita akan jadi seperti di India.

Semua orang sudah muak dengan semua hal, tetapi mereka tiada pilihan. Jika kita tidak buat seperti apa yang dilakukan sekarang, tiada orang lain yang akan melakukannya untuk kita.

Ada satu hari, jururawat dan pembantu perubatan kontrak mogok (walk out) daripada Jabatan Kecemasan. Akhirnya doktor terpaksa lakukan tugas jururawat, selain tugas mereka sendiri. Ia sangat sukar.

Mereka protes kerana gaji. Anda akan merasa lelah jika anda terpaksa lakukan kerja yang banyak dan telah buat yang terbaik, tetapi masih tiada jaminan terhadap pekerjaan anda. Anda benar-benar rasa seperti diperah sehingga kering.

Saya telah dikuarantin beberapa kali kerana menjadi kontak pesakit Covid-19. Itulah satu-satunya rehat yang anda dapat. Ia bukan rehat yang sebenar-benarnya, tetapi badan anda dapa rehat. Anda tetap tak dapat jumpa keluarga atau buat banyak benda lain.

Jadi anda hanya tunggu sehingga keputusan ujian keluar dan bila keadaan okey, anda perlu kembali bekerja.

Ada keluarga dimasukkan serentak dan seorang demi seorang memerlukan alat sokongan organ seperti alat bantuan pernafasan, dialisis dan pam seduhan. Kebanyakannya meninggal dunia bersama-sama.

Jabatan Kecemasan penuh dengan pesakit yang menunggu untuk dimasukkan ke wad dan hampir satu pertiga daripada meremereka memerlukan alat sokongan organ.

Sekarang saya lihat pesakit yang datang dalam keadaan yang lebih teruk. Mereka perlukan tiub pernafasan sebaik tiba di hospital.

Pada masa sama, penjagaan kesihatan untuk pesakit bukan Covid-19 juga semakin terhad kerana kebanyakan sumber ditumpukan kepada pesakit Covid-19.

Mereka lambat ke hospital sebab takut Covid-19. Akibatnya, kadar kematian mereka jadi lebih tinggi.

Setiap hari ketika saya datang bekerja, saya harus memikirkan siapa yang boleh ditamatkan rawatan kerana sudah tak dapat diselamatkan, dan beri kepada pesakit yang ada kemungkinan untuk sembuh yang lebih baik. Perkara ini semakin kerap dan ia memberi kesan jiwa dan pemikiran saya.

Semangat sangat rendah, kami berikan rawatan pada tahap maksimum tetapi lebih banyak pesakit yang kritikal berbanding sebelumnya. Kami lelah bekerja dengan memakai peralatan pelindung diri (PPE).

Kami tidak tahu berapa lama lagi dapat bertahan. Ada di kalangan kami yang menangis, ramai yang marah.

Kebanyakan hospital swasta dalam kapasiti penuh kerana kami hanya boleh terima pesakit pada jumlah tertentu. Kami sudah pun melangkaui apa yang kami janji untuk lakukan sebelum ini.

Sekarang, kami membuka katil ICU tanpa kebenaran rasmi dari Kementerian Kesihatan. Kami maklumkan kepada pihak kementerian, tetapi katil itu tidak diperiksa. Kami buka sebanyak mungkin katil ICU. Namun hospital kami tetap penuh.

Kakitangan kami telah dikerahkan untuk pusat pemberian vaksin (PPV), banyak kakitangan kami dihantar ke PPV mega. Kami juga kendali PPV sendiri di hospital kami dan perlukan kakitangan di sana.

Kami kerahkan sebanyak mungkin kakitangan untuk merawat pesakit Covid-19, daripada Kategori 1 hingga 5.

Hospital swasta komited untuk menghantar kakitangan ke fasiliti awam. Kami juga bersedia menerima lebih banyak pesakit bukan Covid-19 daripada hospital awam.

Perkara paling mustahak bukan wujudkan lebih banyak ruang tetapi menangani akar masalah, iaitu hentikan kes daripada meningkat dengan vaksinasi dan kuarantin mereka yang telah dijangkiti.

Kita boleh terus buka ruang demi ruang, tetapi ia tidak akan capai apa-apa jika bilangan kes terus meningkat.

Berita penuh : https://www.malaysiakini.com/news/582556