Berapa lama masa yang diperlukan untuk simpan RM50,000 di Lembah Klang?

Berapa lama masa yang diperlukan untuk simpan RM50,000 di Lembah Klang?

Dengan kenaikan harga barang dan perkhidmatan pada tahun 2023, purata kos sara hidup telah meningkat di kawasan Lembah Klang.

Harga makanan penjaja telah melonjak sebanyak RM2-3, manakala barangan runcit juga menyaksikan kenaikan mendadak dalam harga, terutamanya bagi hasil segar.

Hasil menemu bual 4 orang dari latar belakang yang berbeza untuk memahami jumlah pendapatan mereka dan jumlah yang diperlukan untuk terus hidup.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk simpan RM50,000 di Lembah Klang?

1) Alicia (Penganalisis Kandungan), Gaji: RM3,500/bulan

Wanita Menatal Melalui Telefon Dengan Foto Grafik Pop Up

Saya seorang penganalisis kandungan berusia 25 tahun di Petaling Jaya dan saya mendapat kira-kira RM3,500 sebulan (kira-kira RM45,000 setahun).

Sebagai seorang yang bekerja di PJ, saya rasa gaji saya hampir tidak mencukupi untuk semua perbelanjaan saya. RM3,500 adalah terlalu rendah untuk kerja yang saya lakukan dan kos sara hidup di PJ.

Kebanyakan perbelanjaan kewangan saya digunakan untuk pinjaman kereta dan belajar saya, serta penyelenggaraan berkala untuk kereta saya.

Saya mampu bertahan dan tidak terlalu sengsara setiap bulan, namun gaji saya tidak mencukupi dari segi menyimpan untuk perkara yang lebih besar pada masa hadapan.

Memandangkan saya masih muda, saya sentiasa belajar perkara baharu dan mencari kerja sampingan untuk mendapatkan gaji tambahan dan mengambil kemahiran tambahan.

Untuk menjimatkan RM50k, mungkin mengambil masa lebih 5 tahun, dengan andaian saya tidak mendapat sebarang pendapatan tambahan daripada kerja sampingan.

Jika saya mendapat beberapa usaha sampingan, saya mungkin dapat mencapai kejayaan itu dalam masa yang lebih singkat.

Pada skala kecil, saya melakukan yang terbaik untuk tidak tunduk kepada tekanan rakan sebaya dan memadankan gaya hidup rakan sebaya atau rakan sekerja saya. Saya berpegang pada garis masa saya sendiri dan mempunyai penanda aras saya sendiri untuk ‘kejayaan’.

Dari segi kerjaya saya, saya memang melihat diri saya dalam industri ini sekurang-kurangnya 3-5 tahun akan datang. Saya ingin menjadi stabil dalam pekerjaan saya dan tidak kerap bergerak.

2) Daniel (Jurutera Awam). Gaji: RM2,200/bulan

Lelaki BerVest Dan Topi Keledar

Saya seorang jurutera awam berumur 26 tahun untuk pemaju hartanah yang berpangkalan di Lembah Klang. Saya berpendapatan kira-kira RM2,200 sebulan dan elaun RM800.

Berkesan, saya untung RM3,000 sebulan. Sewa saya, pinjaman kereta, insurans, petrol dan makanan merupakan perbelanjaan terbesar bagi gaji saya yang tidak seberapa.

Memang tak cukup selesa di KL. Pada anggaran saya, saya memerlukan kira-kira RM5,000 hingga RM6,000 untuk merasakan saya dibayar cukup untuk jumlah kerja yang saya lakukan.

Disebabkan kenaikan kos sara hidup pada tahun 2023, saya rasa gaji jurutera awam graduan baru sepatutnya lebih kurang RM3,500.

Walaupun kadar pasaran sekarang ialah RM3,000 untuk graduan baharu, kebanyakan orang tidak dibayar walaupun begitu – beberapa rakan sebaya saya menerima tawaran serendah saya, tetapi dengan elaun yang lebih rendah.

Dengan pendapatan semasa saya, tolak semua perbelanjaan saya, saya boleh menyimpan secara kasar antara RM100-RM150 sebulan. Walaupun tidak banyak, ia masih dapat dijimatkan.

Jika saya boleh cukup berdisiplin untuk menyimpan RM150 sebulan, saya memerlukan kira-kira 27 tahun atau lebih untuk menyimpan sehingga RM50,000.

Setelah mengatakan semua itu, saya juga mempunyai kerja sambilan memandu Grab.

Ia tidak membayar banyak kerana saya hanya memandu pada bila-bila masa lapang, tetapi ia pasti menyumbang secara besar-besaran kepada simpanan saya dan matlamat saya untuk mencapai RM50,000.

Dengan pendapatan sampingan ini, saya berharap dapat menyimpan 50,000 dalam masa kurang daripada 15 tahun.

3) Vernon (Pengajar Yoga & Freelancer) Gaji: Boleh ubah.

Lelaki Dan 2 Wanita Melakukan Yoga

Lelaki Dan 2 Wanita Melakukan YogaSaya seorang pengajar yoga sepenuh masa. Pada masa lapang, saya juga bekerja sebagai freelancer/sambilan untuk dua kerja lain.

Dalam realiti ini, hanya mempunyai satu pekerjaan tidak mencukupi untuk menjalani kehidupan yang selesa di PJ atau KL.

Secara purata, kerja pengajar yoga saya cukup untuk membayar perbelanjaan saya (kereta, sewa rumah, dan perbelanjaan pelbagai).

Pekerjaan bebas yang lain adalah seperti ‘hobi’ saya; walaupun benar bahawa saya memerlukan mereka untuk memperoleh lebih banyak pendapatan, saya melakukan pekerjaan ini sebagai minat saya.

Perbelanjaan bulanan saya tidak banyak; Walau bagaimanapun, saya mengatakan ini dari tempat yang istimewa kerana saya cukup bertuah kerana tidak mempunyai tanggungjawab seperti menjaga ibu bapa saya atau menyumbang kepada mereka dari segi kewangan.

Saya tidak akan masuk ke dalam apa yang saya peroleh secara sampingan, tetapi ia adalah dalam mata wang asing dan lebih daripada mencukupi apabila ditukar kepada RM.

Saya menyimpannya dalam akaun bank asing dan hampir tidak menyentuhnya.

Saya mungkin hanya memerlukan 1 tahun untuk menyimpan RM50k.

Kadang-kadang, saya menikmati terapi runcit dalam talian, tetapi ini semua adalah perbelanjaan terkawal dan tidak pernah melebihi sebarang had.

Selepas saya menyimpan lebih banyak, saya berhasrat untuk berhijrah ke Kanada atau Australia. Sebaik sahaja saya berada di sana, sekurang-kurangnya dengan simpanan saya, saya berharap untuk memulakan kehidupan yang agak baik di sana dan menetap.

4) Margaret (Separuh bersara). Pencen: RM 2,500

Pasangan Lama Duduk Atas Sofa

Semasa saya mula bekerja pada tahun 1982, gaji pokok saya hanya RM250.

Walaupun saya makan tengah hari dari pusat penjaja dan menaiki pengangkutan awam, ia sudah memadai bagi saya.

Kehidupan lebih mudah ketika itu: Saya masih bujang, tinggal bersama ibu bapa saya, dan tidak mempunyai komitmen kewangan yang besar.

Pada tahun 80-an, kita boleh bergantung pada bas untuk bersiar-siar. Kami tidak mempunyai Starbucks mewah, kafe hipster atau bistro yang berharga satu lengan dan kaki.

Kami akan mengadakan perhimpunan biasa dengan rakan-rakan di gerai mamak, pusat penjaja, atau di rumah masing-masing.

Tarikh romantis terdiri daripada makan sederhana, pergi ke wayang, atau pergi ke pantai.

Saya dan suami memutuskan untuk berkahwin dengan bajet yang kecil pada tahun 1990. Tiada kekecohan atau keriuhan – kerana orang ramai tidak mempunyai jangkaan atau tuntutan yang tinggi.

Kami bermula dengan flat kos rendah, murah dan berpatutan; ia adalah perkara biasa pada tahun 90-an.

Beberapa tahun kemudian, kami memutuskan untuk menaik taraf kepada kediaman 3 bilik apabila anak-anak datang.

Disebabkan komitmen kerja kami, kami mempunyai dua kereta, sudah dianggap mewah pada masa itu.

Keluarga itu membesar dan kami mempunyai tiga anak. Saya rasa kami bukan ibu bapa yang sangat bijak kewangan yang tidak menyediakan kami untuk hari hujan.

Kami tidak mempunyai banyak simpanan untuk bermula, dan dibebani dengan begitu banyak komitmen itu agak sukar dan memberi tekanan kepada kami.

Ini lebih-lebih lagi semasa kegawatan ekonomi – perniagaan suami saya terjejas dan saya menganggur selama beberapa bulan.

Kami benar-benar perlu belajar bagaimana untuk meregangkan dolar kami dan makan dengan mudah.

Syukurlah, ekonomi meningkat dan keadaan menjadi lebih baik. Kami berjaya melangsaikan pinjaman perumahan kami dengan simpanan KWSP kami, anak lelaki kami menamatkan pengajian mereka dan bekerja sebagai orang dewasa yang tinggal jauh dari rumah.

Mengimbas kembali, kami terlalu komited dan sepatutnya menyimpan lebih banyak untuk hari hujan; tapi sekarang ni air bawah jambatan.

Berdasarkan pengalaman hidup kami, kami mengambil masa kira-kira tiga puluh tahun lebih untuk menyimpan sehingga RM50,000 dalam simpanan.

Kedua-dua suami saya dan saya separuh bersara hari ini; hanya melakukan kerja sambilan semata-mata untuk mengisi masa dan mendapatkan sedikit wang saku semasa kita masih cergas dan mampu.

Kami mengembara bila-bila masa dan wang mengizinkan; namun kita perlu berhati-hati untuk memastikan kita mempunyai sedikit simpanan untuk perbelanjaan kita semasa tahun-tahun senja.

BACA :

Angkara ayah kahwin sembunyi di Thailand, anak perempuan ‘terkahwin’ dengan abang sendiri
Pernah menjadi tumpuan ramai, warga kota terkejut lihat keadaan Stesen Puduraya terkini
Penunggang terdesak lekat nota pada motorsikal, ‘Isteri saya akan bersalin’