Berita buruk buat pengguna Android, Google akan menutup fungsi ‘Album Archive’

Berita buruk buat pengguna Android, Google akan menutup fungsi ‘Album Archive’.

Jika anda mendapati diri anda bekas pengguna produk Google seperti Hangouts, terdapat berita buruk yang sedang menyusul. Dalam satu siri perkembangan terkini, Google telah mengumumkan penutupan Arkib Albumnya.

Perkhidmatan ini tidak akan tersedia selepas 19 Julai 2023. Gergasi teknologi sedang melancarkan e-mel kepada pengguna untuk menyampaikan keputusan mereka.

Berita buruk buat pengguna Android, Google akan menutup fungsi 'Album Archive'

Syarikat itu mengarahkan pengguna untuk menggunakan Takeout dan memuat turun item penting sebelum ia hilang selama-lamanya.

Arkib Album Google ialah perkhidmatan yang mengandungi video dan imej yang telah dikongsi pada perkhidmatan Google terdahulu, yang kini telah tidak berfungsi. Adalah disyorkan untuk memuat turun data penting sebelum kehilangannya.

Google menghantar e-mel awal minggu ini yang memberi amaran kepada pengguna. Amaran itu berbunyi, “Sesetengah kandungan yang hanya tersedia dalam Arkib Album akan dipadamkan mulai 19 Julai.”

Ini mengandungi beberapa data Google Hangouts yang kini disimpan dalam Arkib Album, gambar latar belakang yang disiarkan dalam pemilih tema Gmail sebelum 2018, foto lakaran kecil kecil, ulasan album dan suka album.

Apabila pengguna pergi ke halaman Album Arkib, mereka ditunjukkan perkataan, “Foto dan video yang anda lihat di sini tidak akan tersedia lagi selepas 19 Julai 2023. Anda boleh menggunakan Ambilan untuk memuat turun item ini sebelum itu.

Ketahui lebih lanjut,” di bahagian atas. Di sebelah ini, pengguna boleh melihat pilihan yang akan membawa mereka ke Takeout.

Google menasihatkan pengguna untuk menggunakan Google Takeout untuk memuat turun salinan data Arkib Album mereka.

Dengan cara ini, anda boleh mendapatkan e-mel dengan pautan muat turun atau mengalihkan data anda ke salah satu perkhidmatan storan awan teratas, seperti Google Drive, IDrive, OneDrive atau Dropbox.

Halaman sokongan mendakwa anda mungkin masih boleh mendapatkan semula beberapa data anda yang disimpan dalam Arkib Album selepas 19 Julai, walaupun sangat jelas daripada e-mel bahawa sebahagian daripada data itu akan hilang secara kekal selepas tarikh tersebut.

Menurut tapak web sokongan, pengguna boleh “melihat dan mengurus” item pada lebih banyak perkhidmatan Google seperti Blogger, Hangouts (kini Chat), Google Photos dan Akaun Google lalai mereka selepas 19 Julai.

Pautan muat turun Google Takeout hanya boleh digunakan selama tujuh hari jika anda memilih kaedah e-mel.

Berbilang laporan mendakwa bahawa sesetengah pengguna bingung dengan perbezaan antara e-mel dan halaman sokongan. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pemberhentian perkhidmatan, adalah sangat dinasihatkan untuk membuat sandaran data.

Walaupun seseorang tidak berasa ingin menerokai data besar yang telah mereka simpan, ia tetap dinasihatkan, sekurang-kurangnya sebagai “laluan memori perjalanan”.

Seseorang boleh meneroka perkhidmatan lain yang menyediakan kemudahan penyimpanan awan dan perkhidmatan penganjuran gambar.

Sementara itu, dilaporkan, Dropbox merancang untuk menukar penyepaduannya dengan Dokumen, Helaian dan Slaid Google. Melalui e-mel, syarikat itu memaklumkan kepada pelanggannya tentang perubahan itu.

Penyepaduan asli Dropbox dengan Dokumen, Helaian dan Slaid Google akan berakhir dan fail Google dalam Dropbox akan digantikan dengan pintasan ke dokumen di Google Drive.

Dalam sebulan, pengguna yang mempunyai fail Google dalam akaun Dropbox mereka mesti memindahkan item tersebut ke Google Drive, atau mereka akan menukar kepada fail Microsoft .

BACA :

13 ​perkara yang akan berlaku jika bercinta dengan suami orang
Bila dapat durian isi macam ni ramai pelanggan yang reject, kalah pada rupa menang pada nikmatnya
‘Masak nasi putih ni pun ada rahsia besar. Bukan masak begitu saja.’