Berpeluang mengaji al-Quran secara bersanad dengan ulama Mesir

Berpeluang mengaji al-Quran secara bersanad dengan ulama Mesir.

Umat Islam di negara ini berpeluang untuk mengaji al-Quran secara bersanad dengan ulama Mesir, Syeikh Hasan Abdul Ghani Mohammad Abu Sittah yang merupakan pemegang sanad al-Quran ke-30 daripada Rasulullah SAW.

Penganjur dan juga pengasas BeDaie, Muhammad Amar Mirza Ab Kadir Jailani berkata pihaknya akan menganjurkan program Jelajah Bersanad bersama Syeikh Hasan Abdul Ghani bermula bulan ini hingga April termasuk sepanjang Ramadan ini dan ia dibuka kepada sesiapa sahaja yang ingin memantapkan bacaan al-Quran.

“Syeikh Hasan Abdul Ghani yang kami bawa ini adalah pemegang sanad al-Quran ke-30 bermaksud generasi ke-30, iaitu ilmu al-Quran dipindahkan dari satu generasi ke satu generasi lain tanpa gagal sedikit pun.

“Jadi, adalah pentingnya kita kembali ke tradisi keilmuan bersanad supaya dapat memberikan ketepatan ilmu al-Quran itu sendiri kepada pengamalnya dan menjadikan bacaan al-Quran itu lebih baik dan betul, terutama bacaan al-Fatihah yang merupakan rukun dalam solat,” katanya.

Muhammad Amar berkata program Jelajah Bersanad itu bukan hanya tertumpu di masjid sahaja, tetapi juga akan diadakan dengan penglibatan pelbagai anggota badan beruniform dan juga jabatan kerajaan seperti anggota bomba, pegawai penjara dan juga anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Pada masa sama, Muhammad Amar berkata pihaknya merancang untuk mengadakan program khas 24 jam bersanad bersama Syeikh Hasan Abdul Ghani pada 15 April ini di Semenyih Ecoventure Resort And Recreation.

“Sesiapa sahaja boleh datang untuk menyemak dan membaiki bacaan al-Quran 24 jam bersama Syeikh Hasan Abdul Ghani pada hari itu dengan dibantu anak muridnya yang diiktiraf, kita hanya mengehadkan pada waktu makan dan solat sahaja,” katanya dan menambah setiap individu akan diberikan sijil sanad.

Selain itu, Muhammad Amar berkata BeDaie yang merupakan madrasah digital menawarkan kelas al-Quran dalam talian dan menjawab kemusykilan berkaitan agama, turut mempunyai 10,000 guru agama bersiap sedia untuk datang ke rumah bagi mempelajari agama di seluruh negara.

Beliau berkata antara khidmat yang ditawarkan secara fizikal dan bersemuka di rumah ialah mengajar al-Quran, Feqah, Tassawuf dan Tauhid yang sesuai untuk seisi keluarga selain silibus dipelopori pihaknya yang telah mendapat tauliah antaranya daripada Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Jabatan Mufti Negeri Sembilan dan Jabatan Mufti Negeri Pahang.

Beliau berkata selain menyediakan sajian untuk bersahur dan iftar, pihaknya turut mengadakan aktiviti tadarus al-Quran, pengajian agama, solat tarawih, Qiamulail dan mengadakan aktiviti riadah kepada sesiapa yang mengambil tempahan menginap di tempat reakreasi berkenaan.

BACA JUGA:

Sesi persekolahan Januari seperti dulu, ambil masa beberapa tahun lagi untuk laksanakan semula

Isteri PM Singapura menyatakan Malaysia sudah tentu berbangga dengan Michelle Yeoh

Banjir Johor: Jumlah mangsa semakin menurun