‘Bukan saya saja kena dakwa, tok mat awak pun dalam senarai, bagi mengelakkan ini BN wajib menang’

‘Bukan saya saja kena dakwa, tok mat awak pun dalam senarai, bagi mengelakkan ini BN wajib menang’. Pembubaran Parlimen tidak boleh ditangguhkan lagi, kata Pengerusi Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini.

“Ini adalah Perhimpunan Agung Tahunan MIC yang terakhir sebelum kita menuju ke pilihan raya,” katanya semasa Perhimpunan Agung Tahunan ke-76 parti itu di Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC), di sini, hari ini.

Zahid berkata jentera pilihan raya BN telah bersedia, dan gabungan itu akan mengharungi banjir dan berkempen untuk kemenangan BN, sekiranya Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) diadakan semasa banjir.

“Pembubaran adalah cara terbaik. Saya harap ia dilakukan sebelum banjir, tetapi jika tidak, kita bersedia.

“Kita tidak boleh melengahkannya lagi.

'Bukan saya saja kena dakwa, tok mat awak pun dalam senarai, bagi mengelakkan ini BN wajib menang'

“PRU15 adalah ibu kepada semua pilihan raya umum di negara kita. Jika kita tidak boleh menang, nasib kita akan lebih teruk daripada PRU14,” katanya.

Zahid menegaskan bahawa “ia sekarang atau tidak” untuk gabungan itu yang didakwanya telah difitnah oleh kes mahkamah yang dilemparkan terhadap pemimpin tertingginya.

Beliau memberi amaran bahawa BN akan terperangkap dalam kitaran pendakwaan terpilih yang tidak berkesudahan jika ia tidak menang besar, sambil menambah bahawa pesaing mereka tidak akan berhenti bersamanya.

Zahid menjangkakan lebih ramai orang akan bergolek sambil mendakwa ini sebenarnya yang berlaku kepada bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

“Kita perlu menang secara dominan dalam PRU.

“Sekarang atau tidak sama sekali. Jika kita kalah, bukan sahaja saya akan didakwa, Tok Mat (Timbalan Pengerusi BN Datuk Seri Mohamad Hasan) seterusnya.

“Tan Sri Vicky (Presiden MIC SA Vigneswaran) jangan ketawa, anda juga akan menjadi seterusnya dan (Presiden MCA Datuk Seri Wee) Ka Siong, mereka tidak akan melupakan anda),” katanya kepada gelak ketawa perwakilan MIC pada lantai.

Beliau bagaimanapun berkata BN tidak akan melakukan perkara yang sama jika menang, sambil menambah bahawa tidak pernah dalam sejarahnya ia mengamalkan pendakwaan berdendam sedemikian.

Zahid sendiri mempunyai kes jenayah tertunggak di mahkamah.

Beliau telah diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk membela diri terhadap 47 pertuduhan pecah amanah jenayah, rasuah dan pengubahan wang haram yang berkaitan dengan dana milik pertubuhan amal Yayasan Akalbudi.

Zahid telah selesai memberi keterangan dalam perbicaraan Yayasan Akalbudi, yang dijadualkan disambung semula pada 31 Okt.

Walaupun berdepan masalah undang-undang, Zahid yakin BN akan menang pada PRU15.

Beliau memberi jaminan BN akan memulihkan negara dengan membawa kembali tindakan yang disasarkan oleh masyarakat dan program peluang yang sama dan pemulihan ekonomi yang telah terputus untuk suatu ketika.

Parlimen ke-14 pertama kali bersidang pada 16 Julai 2018 dan akan dibubarkan secara automatik pada Jun 2023 jika pembubaran lebih awal tidak dipanggil.

BACA:

‘Takkan saya nak langgar marang? Marang tempat Pas’, pemimpin PPBM akur jika tak jadi calon

Penyanyi terkenal Indonesia gosok ‘handphone’ peminat pada kemaluan undang kecaman

Anak orang asli pertama genggam ijazah kelas pertama Universiti di UK