Cukup-cukuplah berpolitik, beri ruang kerajaan baharu bekerja

Cukup-cukuplah berpolitik, beri ruang kerajaan baharu bekerja. Fokus utama kerajaan kini adalah bekerja untuk rakyat dan menyelesaikan isu pemulihan ekonomi.

Justeru, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata ahli politik perlu berhenti bermain politik berbaur ancaman dan mengeluarkan kenyataan yang boleh menimbulkan keresahan rakyat.

Katanya semua pihak seharusnya menghormati keputusan yang dibuat Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang membuat pelantikan Perdana Menteri.

“Jadi kita selesaikan semua itu dalam Parlimen. Tak perlu keluar kenyataan yang menimbulkan keresahan rakyat, rakyat penat.

“Rakyat sedang menghadapi suasana pandemik, ekonomi negara belum dapat pulih lagi sepenuhnya, rakyat terjejas.

Cukup-cukuplah berpolitik, beri ruang kerajaan baharu bekerja

“Kita ada banyak kerja sedang menunggu kita, saya fikir cukup la politicking yang berbaur ancaman. Kita selesaikan melalui saluran iaitu dewan perundangan, itu saya fikir lebih bijaksana dan molek,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim, dalam ceramah di Padang Serai yang mendakwa terdapat usaha dilakukan supaya Kabinet tidak bertahan lama bagi membolehkan Perikatan Nasional (PN) memerintah.

Sementara itu, Saifuddin berkata beliau enggan melayan isu ‘picisan’ yang dilemparkan kepada Kerajaan Perpaduan, sebaliknya mahu terus melaksanakan amanah yang dipertanggungjawabkan kepada mereka.

“Perdana Menteri beri peringatan untuk kita terus fokus untuk kerja, kita sangat banyak kerja, kalau nak melayan istilah, semantik dan sebagainya, tak akan habis kerja kita.

“Kita tak akan benarkan diri kita teralih terhadap hal picisan seperti itu, fokus kita, kerja kita punya tugas besar dan amanah besar, seperti nasihat Yang di-Pertuan Agong kepada pimpinan parti, iaitu berusaha ke arah untuk membawa kestabilan politik, fokus kepada isu pemulihan ekonomi, tumpu pembelaan rakyat. Itu fokus yang kami akan tunaikan,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Saifuddin yang melakukan lawatan kerja ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kulim pada Isnin berkata akan memulakan tugas dengan mengimbas kad perakam waktu sebagai Menteri Dalam Negeri di pejabatnya pada Selasa.

Beliau berkata antara tekadnya adalah untuk memastikan pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta agensi lain di bawah kementeriannya berperanan lebih proaktif.

Terdahulu, dalam lawatan singkat di IPD Kulim itu, beliau menyerahkan bantuan dua bot kepada IPD Kulim dan 10 komputer kepada IPD Bandar Baharu, dan Rela Kulim.

BACA:

Anwar ingatkan Muhyiddin agar jangan ghairah cabar kerajaan

Pelanggan banding harga Mydin vs Econsave, sekali bos Mydin masuk komen

Pihak berkuasa terpaksa heret lelaki ke pusat kuarantin