Dari pekan kecil ke Harvard

Dari pekan kecil ke Harvard.

Thenesh Anbalagan, yang merupakan bakat muda berusia 25 tahun telah muncul sebagai kebanggaan negara kita.

Thenesh, seorang Ulama Tunku, adalah satu daripada hanya 180 individu di seluruh dunia yang diterima masuk ke LL.M. (Sarjana Undang-undang) program di Universiti Harvard.

Universiti Harvard ialah universiti penyelidikan Ivy League swasta berprestij yang terletak di Cambridge, Massachusetts, Amerika Syarikat.

Dari pekan kecil ke Harvard

Ditubuhkan pada 1636, ia merupakan institusi pengajian tinggi tertua di Amerika Syarikat dan salah satu universiti paling terkenal di dunia.

Universiti ini secara konsisten berada di kedudukan antara universiti terkemuka di dunia. Ia diiktiraf secara meluas untuk kecemerlangan akademik, piawaian yang ketat, dan alumni yang berpengaruh.

Ia telah disenaraikan sebagai salah satu universiti terbaik di dunia oleh pelbagai penerbitan dan sistem penarafan. Universiti Harvard terkenal dengan dedikasinya terhadap kecemerlangan akademik dan penyelidikan.

Ia mempunyai fakulti terbilang yang termasuk penyelidik terkemuka, saintis dan pakar dalam pelbagai kepakaran.

Program akademik institusi yang mencabar menekankan pemikiran kritis, rasa ingin tahu intelektual, dan kerjasama antara disiplin.

Menjadi seorang warga India Malaysia, bukanlah satu kerja yang mudah untuk mendapat peluang belajar di universiti Harvard.

Hanya calon yang sangat berbakat dan layak mendapat peluang keemasan daripada beribu-ribu permohonan. Thenesh mendapat peluang sedemikian kerana kerja keras dan dedikasinya.

Sebagai sekolah undang-undang teratas di peringkat global, Harvard menawarkan anak kelahiran Muar itu peluang untuk melanjutkan minatnya dalam undang-undang perdagangan antarabangsa dengan aspirasi untuk mewakili Malaysia dalam penyelesaian pertikaian antarabangsa dan rundingan perdagangan.

Penolakan bukanlah penghujung jalan untuk Thenesh Anbalagan. Berasal dari keluarga ibu bapa tunggal sejak bapanya meninggal dunia ketika dia berusia 17 tahun, Thenesh mempunyai ketabahan dan keazaman yang luar biasa.

Thenesh tidak terkejut apabila Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menolak permohonannya untuk mengikuti pengajian undang-undang.

Sebaliknya, dia memandu dari Johor ke Bangi untuk merayu kesnya sehingga penafian itu menjadi tawaran.

Thenesh juga memohon biasiswa sarjana muda Yayasan Tunku Abdul Rahman, yang merupakan persekutuan berasaskan kepimpinan komprehensif yang memperkasakan pelajar berpotensi tinggi, khususnya mereka daripada keluarga berpendapatan rendah.

Begitu juga, Thenesh pernah memohon biasiswa itu sebanyak dua kali sebelum diterima.

Thenesh berjaya dalam bidang akademik dan dalam bidang lain sepanjang berada di universiti.

Terutama, beliau membimbing pasukan UKM mencapai kemenangan menakjubkan dalam Pertandingan Mahkamah Moot Mahkamah Antarabangsa Philip C. Jessup yang terkenal 2021.

Keinginannya yang luar biasa untuk memberi kembali kepada masyarakat memberi inspirasi kepadanya untuk memulakan Moot Club UKM untuk menjadikan pelajar undang-undang UKM menjadi baik- individu bulat.

Pencapaian Thenesh kemudiannya diiktiraf oleh anugerah terkemuka seperti Pingat Tunku dan Anugerah Tun Razak.

Selepas tamat pengajian, beliau memulakan kerjayanya sebagai Associate Legal di Rosli Dahlan Saravana Partnership, di mana beliau dibimbing oleh pengamal kanan Datuk DP Naban.

Kisah Thenesh yang luar biasa menggambarkan ketabahan dan ketabahan. Di sebalik halangan awal untuk mendapatkan biasiswa untuk belajar undang-undang di Universiti Kebangsaan Malaysia, beliau telah diberikan peluang yang luar biasa untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat LL.M. (Sarjana Undang-undang) kurikulum di Harvard Law School dengan Biasiswa Yang Di-Pertuan Agong.

“Sejak saya ingat, saya sentiasa mahu membaca undang-undang di Universiti Harvard. Saya tidak dapat memenuhi aspirasi pengajian sarjana ini kerana rentetan penolakan dan halangan, tetapi, saya tetap komited untuk mengejar cita-cita ini.

“Kemunduran yang saya hadapi menjadi perjalanan pertumbuhan peribadi untuk saya. Sokongan berterusan
ibu saya walaupun menghadapi cabaran membesarkan adik-beradik saya dan saya seorang diri juga menyemarakkan hasrat saya untuk terus bertahan.

Kini, saya teruja dengan prospek akhirnya memenuhi impian saya yang telah lama saya impikan pada titik penting dalam hidup saya.” Thenesh berkongsi.

Wan Nadiah, Presiden Kelab Harvard Malaysia, menekankan dedikasi Kelab untuk membantu lebih ramai pelajar terpinggir dalam mencapai matlamat yang tinggi seperti Harvard.

“Misi Universiti Harvard sentiasa memajukan idea baharu dan mempromosikan pengetahuan yang berkekalan,” katanya, “yang memerlukan pengambilan cendekiawan terbaik dan cemerlang dari seluruh dunia.” Kelab Harvard Malaysia menguruskan Program Buku Hadiah Harvard dengan kerjasama sepuluh sekolah menengah di seluruh negara untuk menggalakkan lebih ramai anak muda Malaysia yang berbakat untuk melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah dari Universiti Harvard.

Kelab Harvard Malaysia ingin mengucapkan tahniah kepada Thenesh dan berharap laluannya memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia yang lain untuk berusaha mencapai kejayaan.

Thenesh telah memohon pelbagai biasiswa untuk membantunya menanggung kos pengajiannya kerana dia tidak boleh membebankan ibunya.

Akhirnya beliau berjaya mendapat tawaran daripada Biasiswa Yang Di-Pertuan Agong berprestij yang akan membiayai pengajiannya di Amerika Syarikat.

“Thenesh benar-benar satu penjelmaan nilai yang kami terapkan dalam diri Ulama Tunku kami,” kata Ida Thien, Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Tunku Abdul Rahman.

Kesungguhan beliau dalam menghadapi kesusahan, serta hasrat besar untuk berbakti kepada negara, mengukuhkan kepercayaan kami terhadap kemampuan beliau.

Kami digalakkan untuk mengetahui bahawa Biasiswa Yang Di-Pertuan Agong mengiktiraf kekuatan Thenesh dan merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Biasiswa kerana memajukan aspirasinya.” tambahnya.

Selepas menamatkan pengajiannya di Harvard, Thenesh ingin menumpukan kerjayanya kepada undang-undang antarabangsa dan menggunakan kepakarannya untuk memajukan kebimbangan Malaysia.

Kami tidak sabar-sabar untuk melihat Thenesh berkembang sebagai pemimpin muda yang akan membantu membina masyarakat yang adil dan saksama. Tahniah dan doa terbaik kami untuk Theenesh atas permulaan baharunya!

BACA :

Ramai tak tahu lelaki yang bawa F1 ke Singapura adalah orang Malaysia, ‘Siapa jutawan hotel Ong Beng Seng?’
Tips tanggalkan kertas, cebisan tisu yang melekat pada pakaian dalam mesin basuh
Gambar sisi rahsia Korea Utara yang tak ramai pernah lihat