DKD Industri Muzik bakal dibuka 23 Mac ini

DKD Industri Muzik bakal dibuka 23 Mac ini. Selaras dengan komitmen kerajaan untuk menyemarakkan industri kreatif, seni dan budaya, Dana Kandungan Digital (DKD) Industri Muzik akan dibuka mulai 23 Mac ini.

Menteri Komunikasi dan Digital (KKD), Fahmi Fadzil menerusi perkongsiannya di Facebook memaklumkan, beliau yakin bahawa DKD akan membuka lebih banyak peluang kepada penggiat seni untuk menghasilkan karya berkualiti tinggi.

“Saya percaya DKD ini akan membuka lebih banyak peluang kepada penggiat seni pasca pandemik COVID-19 untuk menghasilkan karya kreatif berkualiti tinggi yang mampu bersaing bukan sahaja di pasaran tempatan, malah mampu menembusi pasaran antarabangsa.

“KKD akan terus membangun ekosistem yang kondusif bagi memacu industri kreatif negara ke tahap yang lebih tinggi,” ujarnya.

Permohonan boleh dibuat melalui pautan www.mycreative.com.my/dkd.

Pada Khamis, KKD buat julung kalinya menganjurkan sesi dialog awam industri muzik yang disertai lebih 500 orang pemain dan penggiat industri muzik di Kuala Lumpur Performing Arts Centre.

Dialog awam ini merupakan langkah permulaan bagi menghimpunkan pihak berkepentingan daripada pelbagai peringkat industri untuk mengenal pasti dan membincangkan inisiatif-inisiatif yang berpotensi dalam memajukan industri muzik negara serta menyelesaikan isu berkaitan.

Pemain industri yang turut serta pada sesi ini terdiri daripada para artis, penerbit, pengurus, wakil syarikat rakaman, wakil perkhidmatan penstriman muzik, serta penganjur acara dari seluruh negara.

Seramai 13 penerima telah diberi Surat Setuju Terima Dana Persembahan Muzik di bawah inisiatif DKD Industri Muzik Tahun 2022 yang berjumlah RM3.3 juta.

Selain itu, tiga Badan Pelesenan iaitu Music Authors Copyright Protection (MACP) Berhad, Public Performance Malaysia (PPM) dan Recording Performances Malaysia (RPM) Berhad turut menerima Pembayaran Skim Pelesenan Hak Cipta Penggunaan Muzik daripada Kerajaan yang berjumlah RM2.18 juta.

Fahmi dalam satu kenyataan pada Jumaat menyatakan tekad membina ekosistem yang kondusif bagi memayungi industri kreatif.

Kerjasama berterusan dengan pemain dan penggiat industri muzik adalah amat signifikan dalam usaha memacu industri kreatif negara ke tahap yang lebih tinggi.

BACA JUGA:

Pindaan AUKU perlu pertimbangkan pandangan pihak lain

PMX tegaskan pemimpin perlu jaga akhlak, tidak kejar kuasa

Keracunan makanan di Gunung Gelemat, Kakitangan Perhilitan maut