Duduki peperiksaan SPM pada 16 hingga 22 Mac bagi calon terkesan banjir dan positif COVID-19

Duduki peperiksaan SPM pada 16 hingga 22 Mac bagi calon terkesan banjir dan positif COVID-19

Calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 yang tidak dapat menduduki peperiksaan seperti dijadualkan awal akibat banjir akan mendudukinya semula pada 16 hingga 22 Mac ini.

Kementerian Pendidikan (KPM), memaklumkan penjadualan semula peperiksaan itu juga membabitkan calon yang disahkan positif COVID-19.

“Penjadualan semula bagi calon yang terbabit akan diuruskan oleh Jabatan Pendidikan Negeri (JPN).

“Maklumat berkaitan tarikh, masa, kod dan kertas peperiksaan yang perlu diduduki akan dimaklumkan oleh JPN kepada calon serta sekolah yang terbabit.

“Calon turut dinasihatkan untuk menghubungi talian bilik gerakan Lembaga Peperiksaan (LP) dan JPN di seluruh negara bagi mendapatkan maklumat terperinci mengenai penjadualan semula peperiksaan SPM 2022,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Kata kenyataan itu, KPM akan terus memantau situasi banjir dan persediaan daripada segi logistik, kesiapsiagaan pusat peperiksaan dan pelantikan petugas peperiksaan bagi memastikan penjadualan semula peperiksaan SPM 2022 dapat dilaksanakan dengan lancar dan teratur.

Selain itu, KPM juga mendoakan semua calon dapat menduduki peperiksaan dalam keadaan sihat, selamat dan sejahtera.

Pada 5 Mac lalu, Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek, memaklumkan penjadualan semula SPM 2022 bagi 533 calon yang tidak dapat menduduki peperiksaan itu akibat banjir akan bermula 16 Mac ini.

Beliau dilaporkan berkata, daripada jumlah itu 450 calon di Johor, Pahang (79) dan Sarawak (empat) bagi kertas mata pelajaran Ekonomi, Sains, Fizik dan Sains Rumah Tangga yang berlangsung pada 1 dan 2 Mac lalu.

BACA JUGA:

Bekas plastik berasaskan ubi kayu, daun pisang diinovasi oleh penyelidik UTeM

50 penyokong Muhyiddin berkumpul depan pejabat SPRM

Jika Taliban terus tekan hak Wanita, PBB beri amaran potong bantuan