Final belum lagi apasal kerajaan PN gembira sangat?

Bermula dari petang semalam hingga beberapa hari berikutnya, kita telah dan mungkin akan terus menyaksikan kegembiraaan, keseronokan dan keriangan Gomen Tebuk Atap yang KHIANAT kerana kegagalan untuk PH++ melakukan undi belah bahagian ke atas bajet 2021 di peringkat dasar semalam.Biarlah mereka nikmati keseronokan itu.

Sudah tentu, mereka rasa gembira bila melihat apa yang berlaku semalam di Parlimen. Apatah lagi para penyokong PH++ juga turut kecewa dan mengkritik pedas PH++. Ya, ramai yang kecewa.Saya tak mahu apologetik.Kami juga hakikatnya kecewa seperti anda semua.

Bagi 13 orang MP yang berdiri menyokong dibuat belah bahagian semalam, mereka telah menerima reaksi yang pelbagai bentuk.Di kalangan penyokong PH++ , mereka menerima pelbagai pujian.Di kalangan PN+MN+BN +GPS pula, mereka menerima pelbagai kecaman dan makian.

Saya hanya boleh bercakap atas kapasiti YB parti Amanah semalam. Dalam kenyataan YB Seremban ( DAP ) di dalam Malaysiakini semalam, beliau memberi sebab kenapa para ahli Parlimen DAP tidak bangun. Menurut beliau, ada saranan dari ketua pembangkang untuk berbuat demikian dan saranan itu kemudiannya berjaya disalurkan kepada para ahli Parlimen DAP . Saya rasa hal yang sama mungkin juga berlaku pada Ahli Parlimen PKR.

Ya, Presiden dan Timbalan Presiden Amanah walaupun berhasrat untuk bangun, membatalkan hasrat untuk bangun kerana menghormati saranan YB Ketua Pembangkang. Ya, saya percaya mereka lakukan itu atas semangat kesatuan dan perpaduan PH.Tapi mereka menjadi sasaran yang teruk dikritik.Saya amat bersimpati dengan mereka. Being a leader, that was the price you have to pay, occasionally.

Berbeza dengan DAP, Presiden Amanah ,kami percaya, mungkin tidak sempat atau terlepas pandang untuk salurkan saranan YB Ketua Pembangkang tersebut kepada Ahli Parlimen Amanah.Oleh itu, bagi Ahli Parlimen Amanah, kami yakin, tiada sebarang masalah untuk kami bangun menyokong YB Pokok Sena semalam.Tidak timbul sama sekali soal untuk jadi hero atau wira.

Anyway, saya juga kena terangkan kepada para penyokong PH.Bukan untuk “justify”, tapi sekadar untuk berkongsi sedikit maklumat.
Ya, benar anda semua berhak marah dan kecewa.Anda tidak salah untuk marah dan kecewa.Kami boleh hargai kemarahan dan kekecewaan yang teramat itu. Rest assured , you are not wrong to have that feeling.

Sebagai salah seorang pemimpin PH, saya sendiri juga menerima kecaman pedas dari isteri dan anak-anak saya sendiri sebaik sahaja sampai di rumah.Berpesta mereka kritik dengan pedas.Saya tak marah dan hanya boleh senyum dan ketawa dalam duka.Saya tahu mereka amat kecewa kerana saya juga kecewa.Bayangkan tahap kemarahan mereka jika suami atau bapa mereka tidak termasuk dalam 13 MP yang bangun itu?

6A. Apapun, bila YB Pokok Sena bangun meminta belah bahagian diadakan, boleh dikatakan semua YB dari Amanah juga bangun menyokong YB Pokok Sena. Kesemua 4 orang parti Pejuang juga bangun.Saya boleh katakan ianya tindakan spontan.

YB Ketua Pembangkang dan pimpinan tertinggi PH telah buat sidang akhbar menceritakan apa yang sebenarnya berlaku semalam.
Bagi para penyokong Gomen Tebuk Atap yang KHIANAT, anda berhak untuk rasa seronok beberapa hari ini tapi anda tersilap besar jika anda rasa anda semua telah, orang putih kata “are out of the wood yet!”

Dari segi prosedur Parlimen, YB Seremban betul bila beliau kata kelulusan bajet semalam bukan suatu yang final atau muktamad lagi hakikatnya. Ada lagi proses seterusnya. Akan ada perbahasan dan penggulungan dan undian insyaAllah ketika bajet setiap kementerian mula dibentangkan bermula isnin ini.

Dari segi prosedur, hakikatnya penentuan muktamad kelulusan bajet adalah di bacaan kali ketiga RUU Perbekalan ( bajet 2021 ) .Hakikatnya, hari itulah, insyaAllah ,adalah “the grand final”nya.
Kesimpulannya, untuk Gomen Tebuk Atap yang KHIANAT… let me say this to all of you ” we may have lost the battle for now, but insyaAllah we and the rakyat will win the

Sumber:http://suarapakatandaily.com/archives/30748