Founder Misi si penunggang isu petani?

Founder Misi si penunggang isu petani.

Bahasa modennya – Ride the Wave dengan memainkan sentimen orang ramai dengan menggunakan isu petani petani yang terkesan akibat lambakan hasil bagi mendapat sokongan dan sumbangan dari netizen untuk projek Misi Farm ini.

Sekejap! Please share post ini sebelum ia disekat oleh FB. Harap harap FB tak blocklah.

Founder Misi si penunggang isu petani?

So, 1st of all aku nak minta maaf siap siap jika posting kali ini agak provokatif dan menekan.

Kali ini aku nak straight forward je. Malas lagi nak berbahasa basi. Udang udang mari dengar sini.

Aku dan kawan kawan dalam Malaysian Agropreneur Network antara yang triggered awal bila si Founder ini announce nak launch projek Misi Farm ini.

At the first, kita welcome mereka to come in our industry very politely. Tanda penghargaan untuk bantu industri pertanian yang sedang lemah dan lesu ini.

But, when they started to collecting data dan present data itu secara terbuka tanpa memikirkan kesannya terhadap isu privasi dan sebagainya aku dah mula ‘turn off’. Ibarat sekadar buat untuk melepas batuk ditangga.

Dekat sini Red Flag itu dah dikesan.

Aku terpaksa buat live walaupun aku tak suka mempersembahkan diri aku seperti itu untuk explain tentang data ini dan betapa pentingnya isu isu tentang keselamatan data peribadi ini, sambil sambil aku explain bagaimana kaedah pengumpulan data itu perlu disahkan sebelum ia dikembangkan dan menjadi result yang menyumbang kepada peratusan ketepatan data dalam sistem yang ingin dibina.

Kalau buat sistem sekadar nak bagi ada. Sekadar nak buat dashboard tetapi masih caca marba, apa gunanya buat kami para petani ini? Apa manfaat yang boleh kami dapat dengan persembahan data seperti itu? Mana nak relate data supply dangan data demand.

Belum cerita data Balance of Trade ( BOT ) lagi.

Data BOT agromakanan negara sekarang pun kami kritik, kerana kami tahu banyak loopholes nya.

Data dalam agri industry ini memang concern aku sejak 3 tahun yang lepas.

Aku tulis di media sosial, turun naik berlibat urus dengan agensi agensi kerajaan dalam sektor pertanian untuk advocate kepentingan data ini untuk diperkemaskan dan diperkenalkan secara menyeluruh dalam sistem pertanian negara untuk kami berhenti memperjudikan nasib dan masa depan kami dalam industri ini.

Walaupun pernah ditegur, dikecam sendiri oleh pegawai pegawai agensi, dipinggirkan dan cuba didiamkan.

Tapi aku tetap perlu melawan, kerana apa yang aku dan kawan kawan sedang usahakan ketika ini adalah demi kepentingan masa depan keseluruhan pemain industri pertanian yang terlibat. Kesan langsungnya terhadap ekosistem industri dan masa depan ‘Food Security’ negara.

Alhamdulillah, kini sudah mula nampak ada sedikit kemajuan. Pintu pintu yang dahulunya ketat kini sedikit longar dan semakin terbuka menerima kehadiran kami untuk berbincang, memahami isu dan lebih terbuka untuk sama sama membantu dan menjayakan misi petani ini.

Walaupun masih banyak kerja yang perlu dilakukan tetapi sinar itu sudah ada.

Enough said. Sambung cerita tentang si Founder Misi ini.

Sebelum ni, aku juga antara yang respect usaha mamat tanjak ni. Sebab dia banyak buat kerja kerja crowdfunding membantu orang awam dan insan insan yang memerlukan melalui kaedah crowdfunding. Sama sama boleh tumpang buat pahala lah cerita.

Tapi kaedah crowdfunding untuk kerja kerja amal begini, manfaatnya dapat direct secara terus kepada mereka yang ‘disasarkan’. Kenapa pulak aku highlight ‘disasarkan’ ini? Next cerita.

Tetapi untuk Misi Farm, crowdfundingnya adalah based on Equity Crowdfunding yang berasaskan perniagaan. So, segala perincian tentang perjalanan operasi, plan pengembangan dan kaedah kaedah pelaksanaan pelan perniagaan mestilah jelas untuk make sure hasil kutipan Dana Awam ini berjaya mencapai objektif yang dikompangkan dikompangkan.

Sekurang kurangnya, mereka perlu buat lebih banyak sesi libat urus bersama industri, turun ke lapangan terlebih dahulu sebelum buka tabung untuk misi farm ini.

Takkan baru visit 1-2 kebun di Negeri Sembilan, Jumpa dan sembang dengan team dari PPK Kuala Langat sahaja sudah cukup yakin untuk korang launch Misi Farm ini di seluruh negara?

Mat, kalau kau pakai duit kau sendiri, orang tak banyak hal. Tapi apabila ia melibatkan crowdfunding dana awam sebegini, pasti soalan soalan ini kau perlu bersedia untuk jawab.

Dengan Live di Tiktok dan FB yang berterabur dan tidak jelas tentang pelan perniagaan misi ini adakah sudah cukup untuk kau terangkan kepada public dan terus membuka tabung untuk crowdfunding misi farm ini?

Takde apa apa white paper ke untuk orang awam memperhalusi dan memahami misi ini?

Misi Coin. Perancangan operasi pun belum jelas, nak buat matawang sendiri pulak. Yang ni aku malas komen. Biarlah orang yang lebih layak komen dan bagi pandangan.

So, bila Red Flag dah naik, kitaorang buatlah Due-D. Semaklah apa yang patut disemak. So, kami jumpalah beberapa maklumat yang agak meragukan.

So, pada udang udang sekalian, sabar dulu sebelum menyumbang. Next kita sambung kopek kulit udang.

BACA :

Pilu, pengantin nikah di hadapan jenazah ibu
Jangan kedekut dengan anak
Suami persoal kenapa nafkah RM200 sebulan tak cukup, ‘Anak kalau sorang RM200 tu pun belum tentu cukup’