‘Gali kubur orang lain tak sama menggali kubur anak sendiri’

‘Gali kubur orang lain tak sama menggali kubur anak sendiri’.

Bukan mudah untuk menerima hakikat kehiIangan insan tersayang, namun semuanya sudah menjdi ketentuan Allah SWT yang perlu diterima dengan hati terbuka.

Itu dirasai oleh seorang bapa Mohd Nazri apabila anak lelakinya, Muhamad Eiman Rayqal yang berusia tiga bulan meninggaI dunia akibat penyakit jantung berIubang.

Kisah sedih tersebut dikongsi pasukan khidmat pengurusan jnazah iaitu Pertubuhan Sentuhan Setia Kasih menerusi sebuah hantaran di laman Facebook, baru-baru ini.

Lebih menyentuh hati apabila Mohd Nazri yang merupakan penggali ku.bur, menggali liang lahad kepada anaknya sendiri di Tanah Perkuburan Islam Kota Damansara, Selang0r sekali gus mengundang sebak dalam kalangan netizen.

“Gali kubur 0rang lain tak sama menggali kubur anak sendiri. Syukur Allah beri pinjaman walaupun hanya tiga bulan. Nazri si penggali kubur yang bertugas sebagai pemandu jengkaut Tanah Perkuburan Islam Seksyen 9, Kota Damansara.

“Reda dan bersyukur kerana Allah lebih menyayangi anak syurganya. Nama diberi Muhamad Eiman Rayqal bin Mohd nazri dijemput illahi semalam asbab jantung berlubang.

“Walaupun perit, tetap redho akan pemergian anak tersebut. Kerana itu adalah ketentuan Allah SWT. Anak syurga diuruskan di rumah dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kota Damansara,” tulis organisasi tersebut.

Menerusi hantaran gambar dimuat naik, Mohd Nazri dilihat mencangkul liang lahad dibantu beberapa rakan selain mendukung jnazah anak syurga itu sebelum dikebumikan.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata netizen mengucapkan takziah serta berharap Mohd Nazri dan isteri reda menerima ketentuan daripada-Nya.

BACA :

Aksi gagah remaja perempuan angkat tandan kelapa sawit, ‘Ok yang ni real, gadis made in Malaysia’
‘Aku bukan anti-A tapi anti cara kita tonjolkan anak-anak A sebagai anak cemerlang’
Pengamal perubatan kongsi tips batal sihir, tak boleh sembarangan ambil duit pelanggan