Gambar sisi rahsia Korea Utara yang tak ramai pernah lihat

Gambar sisi rahsia Korea Utara yang tak ramai pernah lihat.

Walaupun Korea Selatan adalah destinasi pelancongan yang popular dengan beribu-ribu gambar yang sesuai dengan Instagram, jiran utaranya jauh lebih terpencil dan misteri.

Korea Utara kekal sebagai negara terkawal dan konservatif yang hanya membenarkan lawatan pelancong yang dibenarkan oleh kerajaan. Gambar berikut menunjukkan sisi rahsia Korea Utara yang biasanya akan ditindas dan dilindungi.

Gambar sisi rahsia Korea Utara yang tak ramai pernah lihat.

Korea Utara Mempunyai Larangan Ketat Fesyen

5

Anda mungkin tidak akan pernah melihat gambar seperti ini daripada pelakon dan model Korea Selatan, Sara Lee, di Korea Utara. Semasa pemerintahan Kim Jong-un, pakaian dimasukkan ke dalam undang-undang.

Ia dilarang memakai seluar ketat kurus dan seluar jeans. Juga, wanita yang sudah berkahwin diarahkan untuk memotong rambut mereka pendek, manakala wanita bujang dibenarkan “melepaskan” dengan kunci panjang.

Tetapi bukan itu sahaja. Adalah menyalahi undang-undang untuk memakai potongan yang meniru penampilan terkenal Kim Jong-un kerana ia dianggap tidak sopan, termasuk kot kulit panjang, sut mao atau cermin mata berbingkai tanduk.

Lagi senarai pilihan fesyen yang diharamkan ialah seluar jeans koyak, kemeja-T berjenama, potongan hidung, rambut dicelup, rambut berduri dan belanak.

Perbarisan Tentera Korea Utara yang Dirancang

6

Korea Utara mengikuti Songun, yang bermaksud dasar “tentera didahulukan”. Mempraktikkan apa yang mereka dakwahkan, Korea Utara mempunyai jumlah senjata nuklear yang mengagumkan dan bilangan anggota tentera dan separa tentera yang kedua tertinggi.

Gambar yang diambil di Pyongyang ini berkongsi gambaran mengenai tumpuan militan negara itu.

Tentera Korea Utara terus berbaris semasa mereka berbaris di dataran Kim Il-sung, mengikut protokol militan dan mengekalkan formasi yang sempurna.

Kita hampir boleh mendengar koleksi kaki kumpulan itu mencecah tanah pada masa yang sama, dengan masa yang sempurna hingga ke nanosaat.

Pemimpin Adalah Individu Seperti Tuhan

7

Di Korea Utara, pemimpin negara dianggap sebagai individu seperti dewa. Untuk meletakkan ini dalam perspektif, gambar ini merakamkan warga Korea Utara memberi penghormatan kepada Monumen Besar Mansuadae, yang mempunyai patung besar Kim II-sung dan Kim Jong-il.

Keturunan pemimpin ini telah menjalankan kuasa ke atas negara sejak 1948, menentang semua permusuhan dengan mengukuhkan sempadan mereka ke dunia.

Detik Damai Semasa Masa Penuh Ketegangan

8

Korea Utara dan Selatan melakukan yang terbaik untuk mengekalkan keamanan. Namun setiap tindakan yang baik diselubungi dengan ancaman asas, dan usaha tetap mesti dilakukan untuk memastikan tiada orang awam yang dicederakan dalam proses membuat keputusan politik.

Sidang kemuncak Antara-Korea adalah contoh daripada satu peristiwa sedemikian.

Dirakam dalam gambar ini, wanita pertama Korea Utara Ri Sol-ju dan Kim Jong-un duduk di meja makan di Panmunjom, Korea Selatan. Makan malam itu berhasrat untuk terus bercakap tentang pembahagian Semenanjung – yang merupakan tulang pertengkaran yang kekal.

BACA :

Malique terbit lagu baru dengan suara arwah Mona Fandey bikin netizen meremang!
Atlet tolak tawaran RM98 juta, alasan tak cukup bagi makan kepada keluarga
Anak saudara kerap datang rumah sebab nak makan ‘free’, ‘Siap minta sediakan barang’