Ibu nyaris kehilangan anak buat selamanya akibat sering geletek, ‘Alya tiba-tiba kejang dan suara tersekat sekat’

Ibu nyaris kehilangan anak buat selamanya akibat sering geletek, ‘Alya tiba-tiba kejang dan suara tersekat sekat’.

Tak nak geletek anak lagi dah lepas ni.

Jangan geletek anak, itulah amaran yang diberikan oleh orang tua tua dulu, sebenarnya banyak artikel yang mengingatkan kita untuk tidak menggeletek anak dan mencucuk pinggang kawan. kenapa ?

Alasannya menggeletek kanak kanak boleh jadi berbahaya sebab mereka tidak boleh menyuruh and untuk berhenti, jantung mereka akan berdengup lebih kuat dan pernafasan boleh berubah hingga mengakibatkan mereka terkena serangan jantung.

Ibu nyaris kehilangan anak buat selamanya akibat sering geletek, 'Alya  tiba-tiba kejang dan suara tersekat sekat'

Gurauan bawa kepada kematian

Seperti yang pernah perlaku kepada seorang budak bernama alya, dimana ibunya menggeleteknya di bagian pinggang dengan niat bergurau dan bermanja.

Namun siapa sangka gurauan itu berubah menjadi ngeri apabila Alya yang tergolek golek tiba-tiba kejang dan suara tersekat sekat.

Ketika itu ibunya hanya mampu menierit meminta tolong suaminya, namun anak mereka bernasib baik masih bisa di selamatkan selepas mendapat perawatan pakar.

Mengulas tentang cucuk pinggang kawan, boleh but terkesan pada mental mereka, Selalunya dalam masyarakat melayu ramai orang suka cucuk pinggang kawan atas sekadar bergurau buat kawan itu melatah.

Risiko terkena serangan jantung

Dari segi Pisiologi hal ini di terangkan berkait dengan responsive saraf-nervous system, dan kesannya bila kita kena cucuk pinggang sangat berbahaya, signal yang dihantar ke otak bila kena cucuk Adalah response lawan dan untuk mempertahankan diri yang menyebabkan mangsa panik akibat kejutan.

Kejutan inilah yang membuat jantung terkejut dan degupan akan menjadi cepat secara tiba tiba, bila situasi ini dibuat berulang kali, besar kemungkinan manga akan terkena serangan jantung.

BACA :

Hajat Abah ‘request’ nak pakai kasut formal tak kesampaian, hanya mampu edit gambar arwah
Pilu, pengantin nikah di hadapan jenazah ibu
Suami isteri sepakat gugur janin 6 minggu, ‘Hidup susah tapi terhamil anak Ke-6’