Ikan Ketarap tak Di galakkna makan , ini sebabnya

Ikan Ketarap tak Di galakkna makan , ini sebabnya. Tolong jangan/elakkan beli, makan dan tangkap Parrotfish (Scaridae) ataupun nama melayunya Ikan Ketarap/Bayan.

Admin selalu nampak ikan ni dijual di pasar basah. Yes, memang ada yg kata ikan ni sedap tapi, parrotfish ni semakin lama semakin berkurang dan ianya adalah antara ikan terpenting di ekosistem terumbu karang. Bila berlakunya boikot, maka tiada lg pihak yang akan menjualnya.

Ikan bayan mempunyai bentuk mulut bermuncung dengan gigi yang khusus untuk memakan rumpai-rumpai laut dan parasit yang tumbuh di batu karang yang hidup.

Rumpai laut adalah antara penyebab utama kematian batu karang (rumpai akan bersaing bersama zooxanthellae yang hidup di batu karang bagi mendapatkan cahaya matahari).

Dan jika rumpai ini tidak dimakan oleh ikan (parrotfish), maka batu karang akan mati. Kematian batu karang akan merosakkan ekosistem karang dan lalu boleh mengakibatkan menjejaskan ekosistem laut itu sendiri. Laut yang mati lambat laun akan mengakibatkan daratan turut mati.

Ikan Ketarap tak Di galakkna makan , ini sebabnya

Ikan Bayan menghabiskan 90 peratus waktunya dengan memakan rumpai di permukaan coral. Dan hasil buangan (tahi) ikan ini dikeluarkan dalam bentuk pasir. Dan mampu menghasilkan 100kg pasir setahun sepanjang hayatnya! Bayangkan betapa banyaknya pasir akan diperolehi jika ikan ini tidak diganggu. Maybe boleh membantu mengurangkan hakisan pasir.

Sudah tibanya pelbagai pihak menyuntik kesedaran kepada nelayan untuk tidak lagi menangkap ikan ini. Banyak lagi ikan di luar sana, tolong biarkan ikan comel ini hidup di terumbu karang. Terumbu karang memerlukan mereka untuk terus hidup dan terus berkembang demi ekosistem laut yang sihat.

Ikan Ketarap tak Di galakkna makan , ini sebabnya

BACA:

Tragedi banjir Wroclaw di ramal akan berulang kembali

Misteri kehilangan pelakon Ida Nerina akhirnya terjawab, ini sebenarnya berlaku

Akhirnya terdedah wajah bilal ketika hadir ke klinik