Ini 6 nasihat bila disoal tentang rezeki anak lepas berumahtangga

Lepas saja kahwin biasanya yang kita risaukan adalah rezeki anak. Ini 6 nasihat Abang bila disoal tentang rezeki lepas berumahtangga.

1. Rezeki anak tu memang dari Allah: Jangan stress sangat pasal rezeki anak. Tu semua diatur oleh Allah. Kita cuma usaha je, lepas tu serahkan pada Yang Maha Kuasa. Fokuslah pada kebahagiaan dan keserasian dalam hubungan kalian, anak tu nanti rezeki dia datang sendiri.

TAMBAH ILMU SEBAGAI IBUBAPA. Jangan berkira tentang masa dan harta. Banyakkan berdiskusi halatuju keluarga. Setkan satu impian dan cita-cita yang boleh dicapai bersama. YANG PENTING IKUT SARANAN SYARIAT AGAMA. Kau nak jadi bapak, kenalah adalah ilmu penuh di dada.

Ini 6 nasihat bila disoal tentang rezeki anak lepas berumahtangga
Sumber : FB Shauqi Hasan

2. Nikmati masa berdua: Sebelum ada anak, nikmati lah masa berdua dulu. Travel sana-sini, date malam-malam, enjoy je. Pasal bila dah ada anak, nanti ada tambahan tanggungjawab dan komitmen. Jadi, manfaatkan la masa tu dengan sepenuh hati.

AMBIL TANGGUNGJAWAB DAN AMANAH SEBAGAI KETUA KELUARGA. Bapak sebagai guru besar, Mak pula cikgu disiplin. Masa ni dah simpan angan-angan bagaimana nak didik anak bagi jadi manusia. Berangan tu percuma Dik!

KUKUHKAN KEFAHAMAN AGAMA. Rancang keluarga bagaimana yang korang nak bentuk. Kalau pilih nak IKUT SUNNAH, dari hari pertama ijab dan qabul kau dah tekankan pendidikan Islam sebagai pasangan YANG JELAS HALA TUJU AGAMA TILL JANNAH.

3. Jangan terlalu sibuk mencari jalan rezeki anak: Banyak pasangan baru kahwin terlalu fokus dok fikir rezeki anak. Rezeki anak tu Allah yang tentukan, bukan kita. Kau dan pasangan fokus dulu pada hubungan yang kuat dan saling menyokong. Understanding tu sangatlah penting.

Kalau kau lambat dapat anak, kau dulu kena kuat. Baru pasangan kau pun jadi lebih semangat.

4. Dukung masalah bersama-sama: Bila dah ada anak nanti, memang ada cabaran dan masalah datang silih berganti. Jadi, jadilah pasangan yang saling sokong-menyokong. Jangan sesekali salahkan satu sama lain atau anggap anak tu penyebab masalah. Bersama-sama hadapi masalah dengan kepala dingin dan cari penyelesaian yang bersama.

ANAK BELAJAR DARI IBUBAPA MELALUI MATA BUKAN KATA-KATA. Dia tiru apa kau buat tanpa kau sedar kau lah gurunya dalam segenap perkara. “Bapak borek anak rintik”! Ingat pepatah ni sampai mati.

5. Belajar dari pengalaman orang lain: Ada orang tua yang dah berumahtangga lama tu memang dah banyak pengalaman. Dengar nasihat mereka dengan telinga terbuka. Tapi ingat, setiap keluarga unik, jadi kena adaptasikan dengan situasi dan kepantasan zaman sekarang. Ambil yang baik dan sesuaikan dengan kehidupan kalian.

JANGAN GELOJOH. Semua benda nak buat. Setiap perkara ada langkah dan kaedah. Kau BUATLAH DENGAN ILMU, JANGAN IKUT NAFSU.

6. Bersabar dan berdoa: Sabar itu separuh daripada iman! Jadi, bersabarlah dalam menunggu rezeki anak. Sambil tu, jangan lupa berdoa dengan penuh keyakinan. Berdoa kepada Allah untuk diberi anak yang baik dan rezeki yang berlimpah.

ALLAH TAKKAN BAGI APA YANG KAU MAHU. DIA BAGI APA YANG KAU MAMPU. Tengok rezeki kita macam mana, bila Dia tambah tanda kau dah bersedia. Kalau Dia tahan, kau insan terpilih sedang diduga dengan ujian kesabaran. Sampai masa, doa kau akan dimakbul dengan keberkatan.

Jadi, buat bakal pengantin, jangan stress pasal rezeki anak selepas berkahwin.

Biarkan Allah yang atur, dan kalian fokuslah pada kebahagiaan dan keharmonian dalam hubungan.

Nikmati masa berdua dan hadapi masalah bersama-sama. Dalam kesempitan, bersabarlah dan berdoa dengan tulus.

Semoga kalian dikurniakan anak yang soleh dan solehah serta rezeki yang melimpah ruah!

Nasihat percuma. Tag dan share kat member kau yang baru kahwin semalam.

BACA :

Operasi memburu Datuk Bahaman, Mat Kilau & Tok Gajah
Tangki tambahan ditemui di belakang pikap, kegiatan penyelewengan minyak diesel terbongkar
Makcik tapau makanan di majlis perkahwinan, ada tetamu tak sempat jamah lauk