Ini yang berlaku apabila pemuda ini lekat RFID belakang plate kereta

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Ini yang berlaku apabila pemuda ini lekat RFID belakang plate kereta rfid tag rfid installation rfid malaysia touch n go rfid rfid fitment centre[/bg_collapse]

 

Sebelum ini, ramai yang mendakw4 tidak berpu4s hati dengan sistem Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) yang dikatakan punc4 trafik di plaza tol menjadi lebih ses4k.

Ini berikutan ramai kejadian ‘ters4ngkut’ di depan palang tol setelah sistem tersebut gagal untuk mengesan pelekat RFID yang ditampal di cermin atau di lampu depan kereta.

Ramai juga yang mendakw4 pelekat RFID ini terlalu ‘manja’ kerana pengguna kerap terpaksa menukarkannya dengan pelekat yang baharu setelah ianya sering terkop3k ketika mencuci kereta.

Ini mengakibatkan orang ramai mula memb4ngkitkan isu kos memasang RFID yang dikatakan membeb4nkan dan hanya menguntungkan pihak tertentu sahaja.

Seorang pengguna TikTok, NorAzri Zakaria baru-baru ini telah berkongs1 satu tip berguna untuk orang ramai menampal pelekat RFID di kereta mereka.

Ini yang berlaku apabila pemuda ini lekat RFID belakang plate kereta rfid tag rfid installation rfid malaysia touch n go rfid rfid fitment centre

– Tangkap layar dari TikTok @azrizakaria901

Menurutnya, melekatkan sticker RFID di bahagian belakang nombor plate depan kereta akan membolehkan frekuensi radio dikesan dengan lebih cepat.

Berbanding dengan menampalnya di cermin depan kereta, cara ini juga lebih kemas serta tersorok dari pandangan pihak yang berniat j4hat dan ingin mengambil kesempatan.

Beliau turut menghantar video TikTok berdurasi 1 minit 18 saat tersebut sebagai ‘eksperimen’ menggunakan kereta beliau sendiri.

@azrizakaria901 Letak sticker dekat belakang no plate (depan). Lebih cepat detect daripada tampal dicermin. Lebih kemas dan tersorok. Sila la cuba. #rfidmalaysia ♬ Droptop – AP Dhillon & Gurinder Gill & Gminxr

Hasilnya amat menakjubkan! Azri didapati berjaya melepasi kira-kira enam plaza tol tanpa sebarang mas4lah untuk mengundur kembali keretanya.

Ramai pengguna TikTok yang lain memberikannya pujian dan penghargaan terima kasih di ruangan komen setelah mencuba sendiri keberkesanan cara ini.

– Tangkap layar dari TikTok @azrizakaria901

Ini yang berlaku apabila pemuda ini lekat RFID belakang plate kereta rfid tag rfid installation rfid malaysia touch n go rfid rfid fitment centre
“Terima kasih bro… tip yang berguna. Saya dah buat memang menjadi. Laju je dapat detect dalam kelajuan 40km sejam, terus p4lang naik,” tulis pengguna @nizamabdrazak.

“RND berjuta-juta punya company, last-last netizen yang dapat kaji solution problem RFID,” balas @vatzruuz.

Walaupun ada juga yang memberi komen cara ini boleh mendatangkan mas4lah sekiranya nombor plate patah dan hil4ng, Azri hanya memberi jawapan berikut:

“Ya, mana-mana tempat ada kelem4han. Saya suka area nombor plate sebab nampak kemas dan tak susah ros4k sebab tersor0k”.

Letak sticker dekat belakang no plate (depan). Lebih cepat detect daripada tampal dicermin. Lebih kemas dan tersorok. Sila la cuba.

Lagi Perkongslan Lokasi terbaik tampal RFID, palang confirm buka lebih awal

Lelaki ini kongsi lokasi terbaik tampal RFID, palang confirm buka lebih awal. Sejak beberapa hari lalu, isu mengenai Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) sangat han.gat diperkatakan terutama apabila sistem tersebut dipercayai tidak dapat mengesan kereta pengguna yang melalui tol di beberapa laluan termasuk di Tol Sungai Besi.

Ekoran itu, ramai pengguna yang melu4hkan kekes4lan mereka sehingga RFID menjadi trending kini di media sosi4l.

Tidak kurang juga ramai netizen yang turut berkongs1 pengalaman mereka menggunakan sistem tersebut terutama cara-cara untuk memasang tag RFID pada kereta dengan betul.

Seperti yang dikongs1kan oleh pengguna Facebook, Solihin Razali, yang mengatakan bahawa tag RFID telah dipasang bersebelahan nombor plat kereta.

Lelaki ini kongs1 lokasi terbaik tampal RFID, palang confirm buka lebih awal

Menurutnya, tag itu dipasang oleh pekerja tol di mana ia diuji terus dengan menggunakan pengimbas RFID manual.

BACA JUGA : Senarai tarikh-tarikh penting bantuan kerajaan 2022 yang wajib anda tahu

Gadis “Offshore” kongsi tandas sebenar di pelantar, “Sanggup ke tak?”

Pemuda ini dedah rahsia orang bela kucing, boleh halau “roh jahat”