Jangan ambil mudah kalau nampak tompok hitam ini, segera bertindak

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Jangan ambil mudah kalau nampak tompok hitam ini, segera bertindak mudah my mudah car mudah com mudah sabah mudah com my mudah penang mudah johor mudah selangor mudah sarawak [/bg_collapse]

Jangan ambil mudah kalau nampak tompok hitam ini, segera bertindak.Kalau Nampak Tompok Hitam Kelabu Ini Di Siling Atau Di Dinding Rumah, Tolong Jangan Ambil Mudah. Kebersihan persekitaran menjamin kehidupan yang lebih sihat.

Memiliki kehidupan yang sihat pula penting untuk menjalani kehidupan seharian. Mahu kerja, mahu beriadah, mahu meluangkan masa dengan orang tersayang juga memerlukan tubuh badan yang sihat.nangtime.com – Kalau Nampak Tompok Hitam Kelabu Ini Di Rumah, Tolong Jangan Ambil Mudah

Jika anda lihat disekililing anda, ada banyak faktor yang menentukan sama ada boleh menjalani kehidupan dengan baik ataupun menjadi punca kepada penyakit-penyakit tertentu.

Antaranya adalah debu yang wujud pada bahagian syiling. Sesetengah orang mungkin berpendapat ia adalah kotoran biasa. Sebenarnya anda silap, tompokan debu tersebut adalah kulat yang menjadi punca kepada masalah batuk. Ikuti kupasan yang disediakan oleh Public Health Malaysia di bawah.

Lihatlah di siling dan dinding pejabat atau rumah anda. Ada nampak tompok tompok hitam berdebu yang berkumpul?

Jangan ambil mudah kalau nampak tompok hitam ini, segera bertindak

 

Kulat di dinding dan siling biasanya berlaku akibat persekitaran yang lembab akibat kebocoran bangunan atau sistem pengudaraan yang tidak lancar.

Bukan sekadar kulat, sebenarnya ia mendatangkan pelbagai kesan buruk kepada kesihatan.

Spora halus yang di bebaskan oleh kulat ini boleh di sedut masuk ke paru paru dan menyebabkan iritasi dan radang kepada saluran pernafasan.

Ia boleh mengakibatkan hidung berair dan tersumbat, bersin, batuk, sesak nafas dan nafas berbunyi.

Sekiranya tidak di bersihkan, pendedahan secara berterusan boleh mengakibatkan fungsi paru paru terjejas dan mengkibatka masalah kronik seperti astma.

Bagi yang sememangnya menghidap astma atau lelah, mereka akan mengalami gejala yang lebih kerap dan serius.

nangtime.com – Kalau Nampak Tompok Hitam Kelabu Ini Di Rumah, Tolong Jangan Ambil Mudah

Tanda tanda lain bagi kehadiran kulat termasuklah bau yang kepam, kesan air, kesan meruap dan cat dinding mengelupas.

1. Pastikan pengudaraan yang sesuai di dalam bangunan terutamanya bahagian yang lembab dan gelap seperti tandas, bilik membasuh dan dapur.

2. Pastikan sistem saliran air di bumbung lancar dan tidak melimpah

Bersihkan kulat tersebut menggunakan sabun dan air. Jika kulat masih tumbuh, boleh gunakan peluntur.

Apa yang penting, cari punca yang menyebabkan pertimbuhan kulat tersebut dan perbaiki punca tersebut.

Jika bahan berfabrik di tumbuhi kulat dan sukar untuk di bersihkan, anda mungkin tiada pilihan lain selain membuang bahan tersebut.

TONTON :

BACA:

Nabila Razali buka mulut putus cinta dengan seseorang

Tidak putus asa, Siti Elizad kongsi usaha terkini dapatkan zuriat

Kantoi pengasuh dera kanak-kanak jagaannya, siap tinggal kesan lagi