Kereta bau tengit! ini bahan semula jadi bantu hilangkan bau

Kereta bau tengit! ini bahan semula jadi bantu hilangkan bau. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, hujan boleh dikatakan turun setiap hari di kebanyakan kawasan seluruh negara. Secara tak langsung antara masalah kita hadapai ialah bau hapak dalam kereta. Namun terdapat beberapa bahan semula jadi boleh anda gunakan untuk atasi masalah ini.

Masalah ini biasanya disebabkan oleh kerusi kereta yang dibasahi ketika kita masuk kereta semasa hujan. Atau disebabkan karpet lantasi kereta yang terkena air dan kering secara semulajadi dalam kereta.

Bau hapak dalam kereta memang cukup menyakitkan hati. Apatah lagi jika kita tumpangkan orang lain dalam kereta. Pasti berasa malu disebabkan kereta berbau busuk.

Kereta bau tengit! ini bahan semula jadi bantu hilangkan bau

Untuk atasi masalah ini anda boleh gunakan beberapa porduk sembutan yang dijual di pasaraya. Namun sebenarnya ada boleh gunakan bahan-bahan semulajadi untuk atasi masalah bau hapak.

KOPI
Untuk mengurangkan bau hapak anda boleh gunakan biji kopi. Letakkan beberapa biji kopi dalam bungkusan kain yang diikat dan letakkan di bawah kerusi kereta. Anda juga boleh letakkan dan gantung berhampiran dengan lokasi penghawa dingin keluar. Bau kopi boleh melawan bau hapak dan kereta anda juga akan berbau lebih menyenangkan hidung.

ARANG
Sejak turun-temurun arang telah digunakan untuk menyerap kelembapan dan bau hapak. Ambil beberapa ketul arang dan letakkan di atas lantai kereta. Lebih elok dilektakkan di bawah kerusi penumpang hadapan. Anda juga boleg bungkus arang dalam kain yang ditebuk lubang.

PANDAN
Daun yang cukup sinonim dengan bau wangi dalam masakan tempatan ini juga boleh digunakan untuk melawan bau hapak dalam kereta. Dapatkan beberapa keping helai daun pandan dan ikat. Kemudian letakkan daun pandan yang diikat itu di lantai kereta. Anda juga boleh melakukan hirisan halus dan letakkan dalam kain berbentuk seperti sup bunjut.

LIMAU NIPIS ATAU KASTURI
Jika berlaku tumpahan minuman sebagai contohnya minuman coklat, ia akan mendatangkan bahana kepada kereta. Ini kerana ia boleh bertukar berbau sangat masam! Untuk kawal perkara ini daripada berlaku anda boleh gunakan buah limau nipis atau kasturi. Selepas dibersihkan perahkan hirisan limau ke bahagian yang terkena minuman tersebut.

LEMON
Sama seperti limau nipis atau kasturi, lemon membawa fungsi yang lebih kurng sama. Cuma kulit lemon juga bpoleh digunakan untuk hilangkan bau hapak kereta. Hiriskan kulit lemon dan letakkan dalam kain kecil. Letakkan ain tersebut di dalam kereta berhampiran dengan penghawa dingin.

Selamat mencuba!

BACA:

Malaysia dicatat negara yang miliki jalan raya paling teruk

’Kalau takde duit tak payahlah order macam-macam’, pakcik susah dihina tokey kedai sekali ini yang jadi

Zul Ariffin mengaku bersalah upload kandungan ‘babak panas’