Khaby Lame dedah beragama Islam, Hafaz Al Quran

Khaby Lame dedah beragama Islam, Hafaz Al Quran. PERSONALITI media sosial Khaby Lame, yang baru-baru ini menyingkirkan Charli D’Amelio untuk bergelar individu dengan pengikut paling ramai di TikTok, mendedahkan bahawa dia bukan sahaja penganut agama Islam tetapi juga seorang penghafal (hafiz) Al-Quran.

“Ya saya seorang Muslim, dan saya hidup dengan mengamalkan ajaran Islam. Saya tidak tahu bagaimana lagi mahu menjelaskannya,” katanya kepada sebuah media Itali.

Persoalan tentang agama antara soalan yang paling banyak ditanya kepada Lame.

Lame, 22, yang dilahirkan di Senegal namun dibesarkan di Itali, turut mendedahkan dia dihantar untuk mendalami al-Quran di sebuah sekolah berhampiran Dakar, Senegal dan menjadi hafiz ketika berusia 14 tahun.

Sebelum mendedahkan agamanya, Lame telah mendapat sokongan daripada pengikut Islamnya selepas secara terbuka menunjukkan sokongan terhadap perjuangan Palestin.

Khaby Lame dedah beragama Islam, Hafaz Al Quran

Lame setakat ini mengumpulkan sejumlah 143.2 juta pengikut di TikTok, mengatasi D’Amelio yang mencatatkan 142.3 juta pengikut.

Dia yang merupakan seorang pekerja kilang, hilang pekerjaan akibat pandemik COVID-19 pada Mac 2020. Apabila bapanya menggesa dia memohon kerja lain, dia menghabiskan berjam-jam setiap hari dengan memuat naik video di TikTok.

Kandungan video Lame sering mencuit hati pengguna TikTok kerana sindiran dan reaksi lucunya terhadap ‘life hacks’ yang dianggap terlalu rumit.

BACA:

Dibandingkan dengan Beto untuk watak Mat Kilau, ini jawapan Adi Putra

Syamsul Yusof akui masih cintakan Puteri Sarah

Kadar faedah pinjaman dinaikkan ke 15.5 peratus