Kisah wanita digelar ‘Wanita Paling Hodoh di Dunia’

Kisah wanita digelar ‘Wanita Paling Hodoh di Dunia’.

Siapa yang memberi kami hak untuk menandakan seseorang sebagai yang paling cantik atau paling hodoh?

Tiada siapa, tetapi kami tetap melakukannya. Terbaru, kami memilih Chaiwala bermata hijau dari Pakistan sebagai yang paling hangat.

Kemudian, kami menjumpai seorang gadis muda Nepal berbibir merah, melabelnya ‘tarkariwali’, dan kehilangan hati kami kepadanya.

Kisah wanita digelar 'Wanita Paling Hodoh di Dunia'

Google “doktor paling kacak”, dan anda akan dapati gambar Dr Mikhail Varshavski yang berkulit cerah muncul.

Kami tidak berhenti di situ. Kita, kadang-kadang dalam fikiran kita dan kadang-kadang secara terbuka, memilih siapa yang kita fikir adalah “paling hodoh” antara semua.

Pada tahun 1900-an di England, ibu kepada empat anak menyandang gelaran sebagai “wanita paling hodoh di dunia” untuk memberi makan kepada anak-anaknya. Inilah kisahnya:

Dilahirkan di Newham, London, pada tahun 1874, Mary Ann Bevan mempunyai kehidupan biasa sebagai seorang gadis muda.

Kisah wanita digelar 'Wanita Paling Hodoh di Dunia'

Dia membesar sebagai seorang jururawat dan berkahwin dengan seorang lelaki bernama Thomas Bevan, dengannya dia mempunyai empat orang anak.

Beberapa tahun selepas perkahwinan, kesihatannya mula menunjukkan tanda-tanda kemerosotan.

Apa yang kelihatan seperti ‘keburukan’ kepada kebanyakan sebenarnya adalah keadaan yang dia alami, dikenali sebagai akromegali, di mana badan menghasilkan hormon pertumbuhan secara berlebihan.

Walaupun ciri-ciri badan yang tidak seimbang dapat dilihat, apa yang orang tidak dapat lihat adalah kesakitan yang dialaminya kerana gangguan ini, yang datang dalam bentuk migrain membelah dan sakit otot.

Tetapi penyakit fizikal terpaksa mengambil tempat duduk belakang kerana, selepas 11 tahun berkahwin, suami Mary meninggal dunia, meninggalkannya sebagai pencari nafkah tunggal keluarga mereka.

Apabila keadaan kewangan mereka semakin teruk, Mary memilih untuk berkorban.

Beberapa ketika sekitar tahun 1920-an, Mary Ann menyertai peraduan “wanita paling rumah” – juga digelar sebagai peraduan “Wanita Hodoh” – dengan harapan memenangi hadiah wang yang boleh membantu keluarganya. Dengan pengorbanan maruahnya, dia menang.

Tetapi penghinaan tidak berhenti di situ untuk Mary Ann.

Selepas memenangi pertandingan itu, dia diupah sebagai penghibur “pertunjukan aneh” dalam pertunjukan sampingan Coney Island’s Dreamland. Dia juga bekerja sebagai tarikan sarkas.

Sehingga kematiannya pada tahun 1933, Mary Ann terus bekerja di Sideshow Coney Island Dreamland.

Tetapi ada sisi baik dalam kisahnya…

Selama bertahun-tahun, Mary Ann Bevan telah dikenal pasti sebagai tokoh yang memberi inspirasi, terutamanya bagi individu yang menderita dengan akromegali atau keadaan kesihatan yang serupa.

BACA :

Bakal isteri curang 6 hari sebelum majlis, lelaki nekad bakar kad jemputan
Warga emas umur 119 tahun gembira jadi tetamu ALLAH, sanggup jual sawah dan lembu
[VIDEO] Les’ Copaque memburukkan pekerja, netizen mahu boikot Upin dan Ipin