Kuota Jemaah haji Malaysia dijangka bertambah tahun ini

Kuota Jemaah haji Malaysia dijangka bertambah tahun ini.

Kuota haji jemaah Malaysia dijangka bertambah daripada jumlah yang sudah diberikan oleh kerajaan Arab Saudi pada ketika ini.

Perkembangan positif itu dinyatakan Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir hasil pertemuan beliau bersama rakan sejawatannya, Putera Faisal Farhan.

Beliau memberi jaminan, sebanyak 31,600 kuota haji jemaah Malaysia bagi 1444H/2023M yang sudah dipersetujui Arab Saudi sebelum ini juga tidak akan dipotong.

“Saya menyampaikan penghargaan negara atas keutamaan dan layanan istimewa yang diberikan oleh Arab Saudi kepada Malaysia untuk urusan ibadah haji dan umrah.

“Insya-Allah kuota haji kepada Malaysia tidak akan dipotong dan kemungkinan besar akan ditambah,” katanya dalam satu kenyataan malam tadi.

Dalam pertemuan sama, beliau berkata, Malaysia dan Arab Saudi bersetuju untuk memuktamadkan rundingan dengan segera bagi menginstitusikan Majlis Koordinasi Malaysia-Arab Saudi (SMCC) yang akan menjadi platform utama kerjasama dua hala di masa hadapan.

Zambry berkata, kedua-dua negara juga bersetuju untuk mempertingkatkan lagi jumlah dagangan dua hala yang akhir-akhir ini sudah pun menunjukkan peningkatan drastik.

“Sebagai koordinator untuk hubungan ASEAN-Majlis Kerjasama Teluk (GCC), Malaysia menyatakan komitmen untuk membantu merealisasikan Sidang Kemuncak yang akan dihoskan oleh Arab Saudi pada tahun ini bagi mengukuhkan lagi hubungan dua pertubuhan serantau ini,” katanya.

Katanya, pertukaran lawatan di antara Malaysia dan Arab Saudi pasca pandemik akan dipertingkat termasuk bagi mencari ruang dan peluang melalui Visi Arab Saudi 2030 yang menjadi agenda pembangunan sangat baik untuk diterokai secara bersama.

“Saya percaya pertemuan ini sudah membuka lembaran baharu bagi hubungan kedua-dua negara. Arab Saudi kekal sebagai sahabat karib Malaysia dan Kerajaan Perpaduan beriltizam untuk terus menerokai setiap peluang yang ada untuk membawa hubungan istimewa ini ke tahap yang lebih tinggi.

“Pihak kerajaan Arab Saudi juga menyatakan mereka amat mengalu-alukan lawatan rasmi Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) dalam waktu terdekat,” katanya.

BACA JUGA:

PMX tegaskan Bantuan Awal Persekolahan (BAP) perlu lebih bersasar

Harga ayam dan telur dijangka diapungkan selepas Jun, atasi masalah kekurangan telur

Malaysia, Indonesia kaji semula kos pengambilan pekerja domestik Indonesia (PDI)