Lelaki nyaris buta gara-gara cuba cipta rekod menangis 100 jam

Lelaki nyaris buta gara-gara cuba cipta rekod menangis 100 jam.

Seorang pelawak dan pencipta kandungan warga Nigeria didakwa ‘buta‘ selama hampir 45 minit ketika cuba mencipta rekod maraton tangisan paling lama di dunia.

Tembu Daniel, yang menggunakan nama 237_towncryer di Instagram, baru-baru ini cuba mencabar dirinya dengan aktiviti luar biasa menangis secara berterusan selama 100 jam.

Lelaki nyaris buta gara-gara cuba cipta rekod menangis 100 jam
TANGKAP layar video percubaan Tembu Daniel mencipta rekod menangis 100 jam di laman Instagram.

Pemuda Nigeria itu dilaporkan memulakan aksi aneh itu pada 9 Julai lalu, tetapi terpaksa menangguhkan tangisannya 6 jam kemudian, kerana berdepan kesan sampingan yang tidak dijangka.

“Saya mengalami sakit kepala, mata menjadi sembap, muka membengkak malah paling teruk, merasa seolah-olah buta dan keadaan itu berlarutan selama kira-kira 45 minit.

“Saya terpaksa menyusun semula strategi dan mengurangkan ratapan saya. Saya tidak mahu membiarkan masalah ini menghalang saya daripada mencapai matlamat yang diinginkan,” kata penghibur dalam talian itu kepada BBC.

Sehingga kini tidak jelas sama ada Daniel benar-benar menyelesaikan rekod tersebut kerana beberapa klip percubaan yang disiarkan di Instagramnya menunjukkan dia hanya mampu melakukannya paling lama sekitar 5 jam 54 minit.

Malah akaun media sosial Rekod Dunia Guinness turut menjelaskan badan itu tidak pernah memantau percubaan rekod sedemikian.

Menurut Oddity Central, walaupun gagal mencapai sasaran yang ditetapkan, Daniel masih berjaya mendapat perhatian yang diidamkannya, selepas percubaan rekod uniknya itu menjadi tajuk utama berita antarabangsa dan tular dalam media sosial.

BACA :

‘Sensei kenapa ‘Takoyaki’ di Malaysia ni di dalamnya ada ayam?’
‘Ni ayat mak dia bagi kat aku setiap kali aku berterus-terang tentang tanggungjawab anak lelaki dia’
‘Laut yang kecik pun tak habis explore dah sibuk nak jajah angkasa!?’