Lubang misteri di China diteroka, ramai yang terkejut jumpa spesis ini disana

Lubang misteri di China diteroka, ramai yang terkejut jumpa spesis ini disana.

Ekspedisi penyelidikan yang dilakukan terhadap satu gua atau lubang misteri yang terletak di wilayah Yunnan, China telah merekodkan penemuan yang luar biasa.

Para penyelidik yang datang ke lubang tersebut telah membuat beberapa penemuan spesis-spesis tumbuhan yang unik dan jarang ditemui.

Malah, salah satu penemuan mereka yang sangat menarik adalah tumbuhan spesis Whytockia chiritiflora, yang kali terakhir direkodkan oleh ahli botani Inggeris pada 128 tahun lalu iaitu pada tahun 1893.

3 bulan sebelumnya, para penyelidik dariInstitut Botani Kunming juga telah menemui dua spesies tumbuhan unik iaitu Petrocosmea grandiflora dan Elaeagnus bambusetorum, yang menurut rekod ianya tidak dapat lagi ditemui selama lebih dari 100 tahun lalu.

Lubang misteri di China diteroka, ramai yang terkejut jumpa spesis ini disana

Tempat atau lokasi lubang misteri ini yang terasing dari dunia luar menjadi salah satu faktor ianya menjadi tempat perlindungan yang sesuai untuk pelbagai jenis tumbuhan dan juga haiwan.

Para penyelidik akan meneruskan ekpedisi dan kajian mereka kerana mereka percaya ianya dapat memainkan peranan penting dalam usaha memelihara spesis yang terancam di muka Bumi ini.

BACA:

Jawatan kosong terbuka kepada rakyat Malaysia di UPM, mohon segera

Ramai doakan kegagalannya, namun Ain buktikan peroleh 7A

Dikait isu padang SNBJ, ini jawapan padu Syed Saddiq