MAIS akan ambil tindakan jika organisasi, individu guna logo mereka sewenangnya

MAIS akan ambil tindakan jika organisasi, individu guna logo mereka sewenangnya.

Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mana-mana pihak sama ada organisasi atau individu yang mengguna pakai logo pihak berkuasa agama itu dengan sewenang-wenangnya.

Setiausahanya, Dr Ahmad Shahir Makhtar berkata, tindakan sama juga dilakukan kepada mereka yang memalsukan dokumen melibatkan MAIS untuk tujuan menyalahi undang-undang dan mengelirukan orang ramai.

Menurutnya, perkara itu susulan aduan daripada sebuah syarikat swasta yang melaporkan menerima pesanan pembelian (PO) dan invois yang menggunakan kepala surat rasmi berlogo MAIS bagi tujuan mendapatkan dana projek pembekalan bantuan bakul makanan.

“Hasil semakan kedua-dua dokumen ini didapati palsu dan MAIS tidak terlibat dengan projek pembekalan bakul makanan serta tidak pernah melantik mana-mana pihak menjadi ejen untuk projek bantuan yang berkaitan,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Sehubungan itu, katanya, MAIS kesal dan memandang serius insiden pemalsuan dokumen dengan menggunakan logo MAIS.

Katanya, laporan polis juga akan dibuat agar tindakan undang-undang dapat diambil terhadap pihak melakukan jenayah pemalsuan dokumen di bawah Seksyen 468 Kanun Keseksaan (Akta 574) yang boleh dikenakan hukuman penjara selama tujuh tahun dan dikenakan denda.

“MAIS melihat perbuatan pemalsuan dokumen ini jenayah serius kerana ia menjejaskan imej dalam menyampaikan perkhidmatan terbaik kepada umat Islam khususnya di Selangor,” kata beliau.

Ahmad Shahir memberitahu, orang ramai dinasihatkan lebih berhati-hati dan berwaspada dengan penipuan oleh mana-mana pihak menggunakan nama MAIS untuk tujuan mendapatkan sumbangan dan apa-apa kepentingan lain.

“Jika terdapat perkara yang meragukan, orang awam boleh mendapatkan pengesahan daripada MAIS dan merujuk melalui talian 03-5515 3400 atau emelkan terus ke [email protected],” jelas beliau.

BACA JUGA:

Galakkan aktiviti tanaman, pertanian di sekolah

Jatuh bangun Malaysia terletak di tangan ahli parlimen

Bumbung beranda runtuh tiba-tiba, dua kenderaan rosak