Malaysia, Indonesia kaji semula kos pengambilan pekerja domestik Indonesia (PDI)

Malaysia, Indonesia kaji semula kos pengambilan pekerja domestik Indonesia (PDI). Malaysia dan Indonesia akan mengkaji semula kos pengambilan pekerja domestik Indonesia (PDI) dan menetapkan kadar yang lebih munasabah, kata Menteri Sumber Manusia V. Sivakumar.

Beliau berkata, pengurangan kos pengambilan PDI itu akan dibincang dalam Mesyuarat Kumpulan Kerja Bersama Kali Ketiga yang berlangsung selama dua hari di Yogjakarta bermula Rabu.

“Pada masa ini, kita merasakan bahawa yuran (kos) yang terlibat dan ditanggung majikan agak tinggi berbanding negara lain yang menetapkan harga pada tahap minimum. Kita nak lihat sama ada kita boleh mencari jalan penyelesaian dan kalau jumlah itu dapat dikurangkan,” katanya.

Sivakumar berharap kos dapat dikurangkan di bawah RM9,000 berbanding jumlah yang ditetapkan dalam mesyuarat terakhir pada November 2022 sebanyak RM12,000, termasuk kos kuarantin RM3,000.

“Kos sifar memang tak mungkin sebab memang ada kos termasuk di Malaysia tetapi kita perlu lihat apakah mekanisme terbaik untuk mengurangkan kos,” katanya.

BACA JUGA:

PATI bina penempatan atas tanah kerajaan

Wan Saiful dakwa PH sombong, terpisah daripada rakyat

Sistem Pendidikan negara perlu pembaharuan, bukan untuk pelajar lulus semata-mata