Masuk fasa endemik, 4 jenis kesalahan akan diberi perhatian oleh polis

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Masuk fasa endemik, 4 jenis kesalahan akan diberi perhatian oleh polis[/bg_collapse]

Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan menumpukan penguatkuasaan pemakaian pelitup muka, penjarakan fizikal, pengoperasian premis dan penggunaan aplikasi MySejahtera susulan negara beralih ke fasa endemik pada 1 April.

Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) Bukit Aman, Datuk Aidi Ismail berkata, pihaknya akan menumpukan penguatkuasaan prosedur operasi standard (SOP) ke atas perkara-perkara terbabit.

“Kerajaan telah mengeluarkan kenyataan rasmi bahawa negara kita akan mula memasuki fasa peralihan endemik bermula 1 April 2022.

Masuk fasa endemik, 4 jenis kesalahan akan diberi perhatian oleh polis

“Sebagai mendukung kenyataan yang telah dikeluarkan itu, JPJKK akan memfokuskan di mana pemakaian pelitup muka masih diwajibkan di tempat awam, sentiasa menjaga penjarakan fizikal di tempat yang sesak, premis beroperasi seperti syarat lesen dan penggunaan MySejahtera,” katanya kepada Sinar Harian pada Rabu.

Beliau berharap masyarakat akan lebih bertanggungjawab menjaga diri dan keluarga mereka dengan kelonggaran yang telah diberikan.

Pada Selasa, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Malaysia akan memasuki fasa peralihan ke endemik mulai 1 April ini.

Ismail Sabri berkata, keputusan itu dibuat setelah mengambil kira pelbagai faktor, melakukan penilaian risiko, mendapatkan pandangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta meneliti syor daripada Menteri Kuartet.

Berita Lain:

Lagu “Taman Rashidah Utama” ciptaan Bob Lokman ada unsur ‘tasawuf’?

Sebabkan netizen Malaysia, Polis Thailand terpaksa cek balik video Tangmo tengok bukti

Dah menang AJL36, ini fakta menarik tentang SOG yang ramai tak tahu