Menteri Kesihatan dedah ini golongan yang paling ramai dijangkiti penyakit kanser dan sakit jantung

Menteri Kesihatan dedah ini golongan yang paling ramai dijangkiti penyakit kanser dan sakit jantung. Golongan B40 merupakan kumpulan majoriti yang terjejas dengan penyakit seperti kanser, sakit jantung dan penyakit berkaitan paru-paru akibat komplikasi merokok.

Secara tidak langsung, kumpulan itu menjadi golongan sasaran syarikat-syarikat tembakau, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

Sehubungan itu, Khairy dalam nada tegas berkata, adalah tidak masuk akal sekiranya mahu melindungi golongan ini daripada kumpulan pembunuh hanya kerana kerajaan membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022.

“Saya nak bagi tahu, majoriti daripada rakyat yang mengalami komplikasi daripada merokok sama ada sakit jantung, kanser atau penyakit berkaitan paru-paru adalah B40.

“Kamu tahu kenapa? Sebab merekalah menjadi sasaran kumpulan syarikat-syarikat tembakau ini.

Menteri Kesihatan dedah ini golongan yang paling ramai dijangkiti penyakit kanser dan sakit jantung

“Jadi tak masuk akal (mereka terjejas), sebenarnya kita nak melindungi mereka daripada kumpulan-kumpulan pembunuh ini,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai dakwaan beberapa pihak yang menyifatkan RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 akan menjejaskan golongan berpendapatan rendah.

Terdahulu beliau melancarkan portal KKMNOW, di sini, pada Rabu.

Mengulas lanjut mengenai tindakan pihak yang menghantar memorandum sebagai membantah RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 di Parlimen, di sini Khairy memberitahu, beliau difahamkan pihak terbabit ditaja oleh syarikat-syarikat tembakau.

“Ada berita yang mengatakan mereka ditaja. Kita kena betul-betul bebaskan diri daripada sebarang konflik kepentingan,” ujarnya.

Pada 27 Julai lalu, Khairy membentangkan RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat.

RUU berkenaan bertujuan mewujudkan Generasi Penamat (GEG) hanya akan membabitkan golongan individu lahir selepas 1 Januari 2007.

Ia antara lain melarang penjualan serta penggunaan sebarang bentuk bahan merokok termasuk rokok elektronik atau vape kepada individu yang dilahirkan pada tahun selepas 2017.

BACA:

Belum SPM lagi, berjaya peroleh RM50,000 sebulan, ini rahsia kejayaan anak yatim ini

Pengurus Bank dedah RM1 juta masuk akaun bank bekas ahli parlimen Johor Bahru

‘Bila artis lain tayang aset peminat puji pula’, Baby Shima pelik