Menteri Pendidikan beri kelonggaran murid terjejas banjir boleh hadir sekolah tanpa seragam

Menteri Pendidikan beri kelonggaran murid terjejas banjir boleh hadir sekolah tanpa seragam.

Pelajar terjejas banjir di beberapa negeri termasuk yang masih di pusat pemindahan sementara (PPS) diberi kelonggaran untuk hadir ke sekolah minggu depan tanpa memakai pakaian seragam.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata, kelonggaran itu diberi kerana pihaknya tidak mahu membebankan ibu bapa dengan mewajibkan mereka membeli pakaian seragam anak sedangkan masing-masing terkesan dengan bencana.

Beliau berkata, pendekatan itu diambil bagi mengelak berlakunya keciciran pendidikan dalam kalangan pelajar khususnya yang terkesan dengan banjir di beberapa negeri dan Kementerian Pendidikan (KPM) akan mengambil apa jua pendekatan supaya golongan terjejas khususnya anak-anak tidak ketinggalan dalam pendidikan.

“Ibu bapa tidak perlu risau mengenai persiapan sekolah terutamanya membabitkan buku teks yang musnah akibat banjir kerana KPM akan bantu dari semasa ke semasa mengikut keperluan.

“Bagi PPS yang masih dibuka di sekolah, kelas juga akan diadakan di sekitar ruangan itu meskipun pelajar tidak memakai uniform sekolah.

“Anak-anak tidak boleh ketinggalan pelajaran kerana isu baju sahaja,” katanya sambil menambah tarikh buka sekolah masih dikekalkan termasuk bagi kawasan terjejas banjir.

Beliau berkata demikian ketika temubual bertemakan ‘Kembali ke Sekolah’ yang disiarkan sebuah radio tempatan, hari ini.

Sebelum ini, KPM dilapor menyediakan 18 inisiatif kewangan bagi membantu murid terjejas banjir menjelang sesi pembukaan sekolah yang dijadual bermula 19 dan 20 Mac ini.

Inisiatif bantuan itu berkait rapat keperluan pendidikan serta kebajikan murid dengan KPM turut mengambil kira sebarang bentuk bantuan bersesuaian untuk mereka yang terbabit.

Dalam pada itu, Fadhlina memaklumkan KPM sudah mengeluarkan surat arahan umum kepada semua institusi pendidikan di bawahnya untuk tidak mengadakan sebarang kelas akademik pada minggu pertama persekolahan.

Beliau berkata, arahan itu pertama kali dikeluarkan KPM bagi meningkatkan interaksi dan suai kenal antara guru dan pelajar pada minggu pertama persekolahan.

Katanya, ia selaras pendekatan KPM iaitu konsep ‘anak baik dan cerdik’ di samping untuk mengelakkan tekanan dalam kalangan pelajar pada awal sesi persekolahan.

“Pada minggu pertama, kita menggalakkan guru tingkatkan nilai murni serta membiasakan pelajar dengan suasana pembelajaran yang baik.

“Selain itu, kita beri ruang kepada ibu bapa, penjaga dan komuniti untuk temankan anak di sekolah pada minggu pertama terutamanya pada hari pertama sekolah dibuka,” katanya.

BACA JUGA:

14 jam tenggelam cari ikan di lombong, lelaki orang asli lemas

Jika pilihan raya negeri tidak diadakan serentak, akan telan kos lebih RM420 juta

Covid-19 dan kenaikan harga barang punca utama 176, 426 usahawan gulung tikar