Mia Sara tak mahu buka tudung, sanggup tolak banyak tawaran berlakon

Sejak kecil lagi, pelakon Mia Sara sudah popular melalui drama Syurga Cinta yang membawa watak Mia sehingga diingati penonton dengan telatah comelnya.

Kini, usianya sudah 16 tahun selain telah tampil berhijab sejak lima tahun lepas. Bagaimanapun baru-baru ini, dia mendedahkan masih ada syarikat produksi yang memintanya untuk membuka tudung.

 

Memetik laporan BH Online, ramai yang beranggapan pemilik nama Mia Sara Nasuha Muhammad Ridhuan itu sudah tidak aktif dalam lakonan kerana terpaksa menolak banyak tawaran.

“Nak suruh saya buka tudung, tak mungkin akan berlaku. Saya lebih rela tidak berlakon daripada membuka tudung demi memenuhi permintaan mereka.
“Bukan sekali, tetapi berlaku berkali-kali. Lebih lagi pada peringkat awal saya bertudung. Sebab itu jugalah saya banyak tolak tawaran,” jelasnya.

Mia berharap agar pihak produksi dapat menghormati keputusannya dan dia juga mengakui kadang-kala perkara ini membuatkan dirinya hilang keyakinan untuk kembali aktif.

“Saya minta pihak luar menghormati pendirian saya yang sudah bertudung. Saya pakai tudung bukan atas paksaan sesiapa, ia hadir atas kerelaan hati,” katanya.

Selain itu, Mia juga reda dan dan tidak pernah menyesal dengan jalan penghijrahan yang dipilih. Meskipun kurang tawaran berlakon, namun dia tetap bersyukur kerana rezeki lain sentiasa ada.

“Saya reda dan tak pernah ralat dengan keputusan ini. Saya bersyukur walaupun kurang tawaran berlakon, tetapi rezeki lain masih ada,” ujarnya.