Naik helikopter dari KL ke Ipoh semata-mata beli nasi ganja

Orang ramai di bandar ini gempar apabila sebuah helikopter dikesan mendarat di Padang Ipoh di sini hari ini untuk mengambil pesanan 36 bungkus nasi ganja yang ditempah dari sebuah kedai menjual nasi kandar terkemuka di bandar raya ini dari Kuala Lumpur.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalatrash Wahid yang mengulas pendaratan helikopter itu berkata, semakan dengan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) Ipoh mendapati helikopter tersebut hanya mendapat kebenaran untuk mendarat di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah (LTSAS) Ipoh sahaja.

“Helikopter tersebut didapati mendarat di Padang Ipoh pada pukul 9.55 hingga 10.15 pagi ini.

“Helikopter tersebut tidak mendapat kebenaran mendarat di Padang Ipoh. Kita sudah salurkan info ini kepada pihak CAAM Ipoh,” katanya ketika dihubungi pemberita di sini hari ini.

Helikopter milik syarikat penerbangan swasta yang dinaiki dua lelaki itu dikatakan bertujuan untuk mengambil tempahan nasi kandar dari sebuah restoran popular di bandar raya ini yang dikenali sebagai nasi ganja.

Sementara itu, jurucakap kedai nasi ganja itu yang enggan namanya disiarkan mengesahkan menerima tempahan 36 bungkus nasi berlauk ayam, daging, telur masin dari pelanggan di Kuala Lumpur.

Menurutnya, pada awalnya dia menganggapnya gurauan apabila diberitahu pesanan akan diambil menggunakan helikopter.

“Saya agak ragu-ragu juga kerana tidak pernah ada pelanggan yang mengambil tempahan dengan menaiki helikopter.

“Namun saya terkejut kerana rupa-rupanya tempahan makanan memang benar diambil menggunakan helikopter.

Berita penuh : https://www.kosmo.com.my/2021/07/23/guna-helikopter-beli-nasi-ganja/