Netizen ucap terima kasih,bersyukur dapat keluar wang KWSP

Ucapan penggulungan Belanjawan 2021 oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz di Dewan Rakyat semalam memberikan kelegaan kepad ramai apabila program i-Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) diperluaskan kepada 8 juta ahli.

Sambil membanjiri laman Facebook Tengku Zafrul, rata-rata menyatakan ucapan terima kasih dan bersyukur atas pindaan yang dibuat tersebut.

Seorang pengguna Facebook, Muhammad Azri Ab Ghaffar menyambut baik langkah itu, namun berharap syarat mengeluaran tidak begitu ketat.

Antara tangkap layar reaksi netizen
“Sebab ada yang berniaga sendiri, tapi ada simpanan KWSP, jadi macam mana cara mereka nak tunjukkan bukti kalau tiada apa-apa catatan yang menunjukkan pendapatan terjejas,” katanya.

Seorang lagi pengguna, Muhamamd Rizan Shahari turut mengucapkan terima kasih kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Terima kasih kepada Najib Razak dan Tengku Zafrul kerana meluluskan i-Sinar kepada semua pencarum, memang ramai yang terkesan sebab ada yang (terpaksa) menambah pendapatan dengan pendapatan sampingan,” ujarnya.

Seorang lagi netizen, Hannah Hayyan pula berharap urusan pengeluaran wang dipermudahkan.

“Sebagaimana kita sedia maklum, rata-rata rakyat amat memerlukan. Tambahan pula ini adalah wang rakyat sendiri, kenapa perlu dipersulitkan sedangkan boleh dipermudahkan seperti i-Lestari. Harap dipertimbangkan,” katanya.

Program i-Sinar KWSP diperluaskan kepada semua ahli yang terjejas pendapatan mereka, tidak kira sama ada disebabkan hilang pekerjaan, atau telah terkurang pendapatan mereka tahun ini.

Pencarum boleh membuat pengeluaran sehingga RM10,000 daripada Akaun 1 KWSP

SUmber:https://www.kosmo.com.my/2020/11/27/netizen-ucap-terima-kasihbersyukur-dapat-keluar-wang-kwsp/