‘Orang selalu ingat P Ramlee dan Haji Bakhil, tapi ramai lupa tentang Ahmad Nisfu’

‘Orang selalu ingat P Ramlee dan Haji Bakhil, tapi ramai lupa tentang Ahmad Nisfu’.

Selain P Ramlee dan Haji Bakhil, Ahmad Nisfu juga merupakan pelakon legenda yang dikenali ramai.

Nama sebenarnya ialah Mohamed bin Nisfu. Dilahirkan pada tahun 1902 di Medan, Hindia Belanda (Kini Indonesia) tetapi beliau dibesarkan di Tg Tokong Pulau Pinang dan meninggal dunia di Singapura.

'Orang selalu ingat P Ramlee dan Haji Bakhil, tapi ramai lupa tentang Ahmad Nisfu'

Apda tahun 1950, beliau telah berhijrah ke Simgapura dan telah berkahwin buat kali kedua dengan Chik bt Osman. Tetapi perkahwinan ini tidak dikurniakan cahaya mata.

Dengan isteri pertamanya iaitu Saadiah bt Musa, dia dikurniakan 2 orang anak tetapi malangnya semasa melahirkan anak kedua, isteri pertamanya itu telah meninggal dunia.

Di Singapura, beliau telah menjadi anak seni tetapi tidak terikat dengan mana2 studio. Dia juga merupakan bilal di Masjid Onan Road.

Antara lakonannya yang paling diingati ialah filem Seniman Bujang Lapok, dimana beliau memegang watak peranan sebagai Tuan Director.

BACA :

Filem arahan P. Ramlee yang paling lama penggambaran
Rupa-rupanya ini yang berlaku pada malam terakhir Allahyarham P. Ramlee hidup, ramai yang tak tahu
Permohonan P. Ramlee untuk membuat filem ini tidak disetujui kerana terlalu banyak belanja