Pelajar tamatkan 8 ‘intern’ di bawah 5 tahun, ini cara dia lakukan

Pelajar tamatkan 8 ‘intern’ di bawah 5 tahun, ini cara dia lakukan.

Latihan amali direka untuk membantu pelajar memperoleh pengalaman kerja yang berharga, dan boleh dilihat sebagai satu upacara semasa perjalanan pendidikan mereka.

Secara amnya, pelajar melengkapkan antara satu hingga dua latihan magang semasa tahun universiti mereka.

Pelajar tamatkan 8 'intern' di bawah 5 tahun, ini cara dia lakukan

Pengguna TikTok Jerv.is, bagaimanapun, tidak dipotong daripada kain yang sama.

Beliau menamatkan lapan latihan amali dalam tempoh empat setengah tahun sebagai pelajar sains komputer di Universiti Teknologi Nanyang (NTU).

Awal bulan ini, lelaki berusia 25 tahun itu menyiarkan klip TikTok yang berkongsi bagaimana dia berjaya berkhidmat dengan latihan sambil terus berkembang maju dari segi akademik.

@jerv.isThis is how one of Amazon’s leadership principles resonates a lot with me

♬ original sound – jervis – J

Jervis menuju ke pelbagai jenis syarikat untuk latihan, dari Shopee hingga BMW.

Pada latihan terakhirnya dengan Meta, dia menyatakan bahawa dia memperoleh $5,700 sebulan bekerja sebagai pelatih kejuruteraan perusahaan.

Ini tidak termasuk $4,000 sebulan dalam bentuk elaun dan faedah hayat bernilai $670 yang dia turut bawa pulang dalam tempoh masa itu.

Sungguh mengagumkan, Jervis menyebut bahawa “salah satu semester terbaiknya” ialah apabila dia menamatkan latihan sepenuh masa di Amazon.

Bukan sahaja dia berkembang maju sebagai pelatih (dengan meraih lima sijil Perkhidmatan Web Amazon), pelajar sains komputer itu memperoleh modulnya dan mencapai IPK 5.0.

Dari segi kecergasan, dia juga berjaya mencapai prestasi terbaik peribadi baharu di gim.

Buat sahaja

Jervis merasakan bahawa tahap produktivitinya meningkat melalui bumbung apabila dia belajar untuk menerima pakai salah satu prinsip kepimpinan Amazon, berat sebelah untuk bertindak.

Sekiranya anda tertanya-tanya, prinsip kepimpinan Amazon ialah satu set nilai yang membentuk tulang belakang budaya syarikat.

Prinsip ini digunakan setiap hari untuk membimbing cara tenaga kerja mereka berfikir, bertindak dan berkomunikasi.

Prinsip berat sebelah untuk tindakan paling bergema dengan Jervis dan mengamalkannya dalam kehidupan sehariannya telah memberikan keajaiban kepada tahap produktivitinya.

Dia berkongsi bahawa, sebagai seorang yang terlalu berfikir, ada kecenderungan untuk dia terlalu berfikir apabila pinggannya sudah penuh.

Apabila dalam fasa terlalu berfikir itu, Jervis mengakui bahawa dia “selalunya tidak melakukan apa-apa” sebaliknya.

Jadi apa yang dia lakukan adalah untuk mempunyai rancangan pada waktu pagi.

“Hanya percaya pada rancangan yang dibuat sendiri pagi ini dan jangan terlalu memikirkannya sepanjang hari,” katanya.

Anjakan minda ini membantunya meningkatkan tahap produktiviti dan tidak berlama-lama dengan tidak bertindak dan terlalu merancang.

Tetapi walaupun dengan pemikiran sedemikian, lapan latihan amali di universiti adalah satu kejayaan.

Beliau juga menyebut bahawa beliau berkelulusan Sarjana Sains (Pengurusan Teknologi) di samping Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian.

Di ruangan komen, netizen tertanya-tanya bagaimana Jervis dapat menyesuaikan diri antara komitmen latihan dan akademiknya.

Fakta bahawa kuliahnya dirakam membantu kerana ini membolehkannya belajar pada waktu malam.

Tambahan pula, kerjanya jauh jadi jika dia tidak perlu menghadiri mesyuarat, Jervis boleh melakukan peperiksaannya pada masa itu.

“Saya fikir dengan keadaan yang semakin jauh, kita tidak lagi terhad kepada pemasaan tetap. Sepanjang hari kini tersedia untuk melakukan tugas anda, sama ada di tempat kerja atau sekolah,” kongsinya.

BACA :

Founder Misi si penunggang isu petani?
Lelaki sebak syukur kini bergelar bapa selepas 15 tahun tunggu zuriat, ‘Saya rindu bau baby’
Lelaki bengang individu parkir kereta senget & rapat, ‘Kereta besar otak kecil’