Pemandu Grab kongsi tips raih pendapatan RM10,000 seminggu

Pemandu Grab kongsi tips raih pendapatan RM10,000 seminggu.

Waktu bekerja mungkin meletihkan, tetapi pemandu kenderaan sewa persendirian tidak merungut selepas berjaya memperoleh jumlah empat angka yang lumayan hampir setiap minggu.

Dalam video TikTok sembilan saat yang dikongsi pada hari Rabu (12 Julai), pemandu Grab Dorson Chua mencatatkan pendapatan mingguannya dengan purata kira-kira $2,900 seminggu.

Pemandu Grab kongsi tips raih pendapatan RM10,000 seminggu

Dia juga berkongsi bahawa tertingginya adalah sekitar $3,300 seminggu – dengan lebih $850 dalam insentif.

Purata pendapatan untuk pemandu PHV adalah sekitar $200 setiap hari , yang bergantung pada bilangan jam bekerja. Ini menghasilkan kira-kira $1,000 setiap minggu dengan mengandaikan pemandu bekerja hanya lima hari.

“Anda tidak akan pernah kelaparan jika anda bekerja keras di Singapura, tulis Chua dalam kapsyen. “Mari kita bekerja keras bersama-sama!”

@dorson_chua You will never go hungry if you work hard in singapore. Let’s all work hard together! #singaporetiktok #singapore ♬ 原声 – DJ音乐

Dalam komen itu, pemandu Grab itu menghuraikan maksud “bekerja keras” kepadanya.

“12 jam sehari,” kata lelaki itu, sambil menambah bahawa dia mencatatkan 30 perjalanan setiap hari untuk mencapai pembayaran empat angka itu dalam seminggu.

Bercakap kepada AsiaOne pada Khamis (13 Julai), Chua berkata bahawa dia pernah membawa pulang sekitar $5,000 sebulan sebelum beralih kerjaya daripada industri landskap September lalu.

Bagi menghadapi masa yang panjang, pemandu Grab itu berkongsi bahawa dia biasanya mengambil dua rehat makan yang singkat selama setengah jam sehari.

Keletihan pemandu adalah salah satu penyumbang utama kepada kemalangan jalan raya dan kematian , kata Grab di laman web mereka, sambil memetik kajian yang menunjukkan berjaga selama 17 jam mempunyai kesan yang sama terhadap keupayaan memandu seseorang seperti mengambil alkohol.

Tanda-tanda awal keletihan termasuk tumpuan yang lemah, menguap dan oversteering.

Syarikat ride-hailing mengesyorkan pemandu untuk berehat selama tujuh jam tanpa gangguan selepas bekerja lebih daripada 11 jam.

BACA :

Tak sangka dengan hanya beri sirap percuma mampu bahagiakan ramai orang
‘Sekarang ni meniaga apa pun cukup terasa, kuasa membeli rakyat dah makin berkurang’
Tips goreng ikan sardin supaya tak meletup, hanya pakai sesudu bahan ini