Peniaga jalanan raih RM80,000 sebulan jual karipap

Peniaga jalanan raih RM80,000 sebulan jual karipap.

Saya percaya bahawa pada satu ketika dalam hidup kita, kita semua telah mempertimbangkan untuk memulakan usaha perniagaan tetapi memutuskan untuk tidak melakukannya kerana ketidakpastian.

Pertimbangkan Jasmin Pannoot sebagai contoh utama, kerana dia telah menunjukkan ketabahan dan ketabahan yang luar biasa untuk akhirnya merasai hasil pencapaiannya.

Peniaga jalanan raih RM80,000 sebulan jual karipap

Dia telah menjual karipap, juga dikenali sebagai “epok-epok” di negerinya, selama hampir tujuh tahun, dan menghabiskan masa berjam-jam bekerja di bawah panas matahari sambil berjalan lebih 10 kilometer antara Dataran Pontian dan Laman Diraha Pontian.

Apatah lagi sebelum ini beliau telah menjalankan beberapa projek perniagaan yang tidak berjaya sebelum memulakan projek sekarang dengan hanya RM40.

Katanya, “Pada mulanya memang sukar untuk menghilangkan rasa malu sebagai peniaga jalanan, tetapi demi isteri dan tujuh anak, saya melakukannya demi kelangsungan hidup.”

Kemudian dia terus membuka kedai di beberapa pertubuhan makanan terkenal di kawasan kejiranan, menjual pelbagai jenis karipap, termasuk kentang, telur, sardin dan banyak lagi.

Dia tidak lama kemudian mula menjual karipap sejuk beku, yang terdapat dalam pelbagai saiz dan isi, pada harga RM8 setiap beg.

Untuk mencapai kekayaannya, ia tidak berhenti di situ. Dia juga dapat mengadakan pertemuan dengan ahli perniagaan Singapura untuk menjadikan karipap terkenalnya boleh dieksport ke negara lain.

Seperti yang dinyatakan oleh Kosmo , beliau setakat ini telah berjaya membuat jualan antara RM 60,000 dan RM 80,000 setiap bulan, dan kadangkala malah RM 100,000 pada waktu rehat sekolah.

Jasmin mendakwa dia berpuas hati kerana syarikat yang diterajuinya telah mencipta peluang pekerjaan untuk 15 orang muda yang lain, sesederhana mungkin tentang laluannya.

Selepas mendengar kisah kejayaan Jasmin, saya rasa sudah tiba masanya untuk membersihkan topi pemikiran kreatif kita dan melancarkan perniagaan itu.

BACA :

‘Pagi ni saya pesan pada suami saya, jika saya mati dulu carilah isteri baru’
‘Aku ni melawak dari kau kecik lagi Ajak. Satu haram anugerah pun aku tak pernah dapat Ajak’
Ayah keluar lepak lama sangat, anak hantar ‘voice note’ membebel cuit hati netizen