Penoreh getah pinjam RM120 daripada penduduk kampung untuk hadiri majlis pengiktirafan STPM anak perempuan

Penoreh getah pinjam RM120 daripada penduduk kampung untuk hadiri majlis pengiktirafan STPM anak perempuan.

Tidak seperti kebanyakan ibu bapa, penoreh getah Jaliusih Madakol terpaksa meminjam wang untuk menghadiri pengumuman keputusan STPM anak perempuannya di sini.

Tetapi ia bernilai setiap sen kerana anak perempuannya, Arnie, 20, memperoleh purata mata gred kumulatif (CGPA) 4.0 yang sempurna untuk peperiksaan STPMnya.

Penoreh getah pinjam RM120 daripada penduduk kampung untuk hadiri majlis pengiktirafan STPM anak perempuan

Arnie, pelajar SMK Tun Fuad Stephens, adalah antara 75 pelajar yang menerima kepujian daripada timbalan pengarah Pendidikan (Perancangan dan Pengurusan Sektor PPD) Sabah Mohd Zaini Yanin di Kolej Tingkatan Enam Kota Kinabalu.

Jaliusih berkata, dia mencari segala cara untuk memastikan Arnie, dirinya dan isteri hadir meraikan pencapaian ini untuk keluarga.

“Saya hanya ada motosikal dan Proton Saga yang selalu rosak. Kereta saya dari era Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri pada 1990-an.

“Paling jauh yang boleh dilalui ialah sehingga ke pekan Tamparuli, kira-kira 30 minit dari rumah kami,” katanya sambil menambah mereka terpaksa menyewa teksi dari pekan itu ke tempat itu, iaitu 30 minit lagi.

Jaliusih berasal dari Sinansag Kiulu di Tamparuli, dan memperoleh pendapatan antara RM200 dan RM300 sebulan. Tambang teksi pergi balik berharga RM120.

“Saya tiada pilihan lain selain meminjam wang daripada beberapa orang kampung semata-mata untuk memastikan kami berjaya sampai ke sini. Ia adalah satu majlis yang menggembirakan.

“Tetapi apabila Arnie melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi, memandangkan dia bercita-cita menjadi seorang guru, kami sekeluarga perlu mendapatkan sokongan kewangan daripada saudara-mara yang lain,” katanya.

Arnie, anak ketiga daripada lima beradik, merupakan pelajar tunggal SMK Tun Fuad Stephens yang mendapat 4.0 dalam peperiksaan STPM. Kolej Tingkatan 6 Tawau mencatatkan bilangan pelajar cemerlang dalam peperiksaan tertinggi iaitu seramai lapan orang.

Di Sabah, 7,618 calon mendaftar untuk peperiksaan STPM tiga semester tahun lepas, tetapi hanya 7,001 yang mendudukinya.

Lima puluh sembilan sekolah mencapai kadar kelulusan 100 peratus tahun lepas.

BACA :

12 jam selepas isteri meninggaI dunia, Imam ‘Haji Ali’ dijemput Ilahi
‘Maruah aku sebagai lelaki betul-betul tercabar pagi ni.. Jangan sesekali kau bergaduh dengan perempuan!!’
Selepas hotel lima bintang, tukang masak pilih untuk berkhidmat kepada pesakit hospital