Perubahan iklim dunia semakin tenat, kesihatan dan nyawa kanak-kanak dalam bahaya

Perubahan iklim dunia semakin tenat, kesihatan dan nyawa kanak-kanak dalam bahaya. Kira-kira satu bilion kanak-kanak seluruh dunia amat berisiko tinggi terdedah kepada masalah kesihatan disebabkan perubahan iklim yang semakin berbahaya.

Perkara tersebut didedahkan oleh sebuah kumpulan hak asasi manusia yang berpangkalan di Belanda, KidsRight yang menyatakan bahawa tahap kelangsungan hidup golongan muda tidak menunjukkan perkembangan yang baik sejak sedekad lalu.

Indeks yang dikeluarkan berdasarkan data agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) itu mendapati bahawa lebih satu pertiga daripada kanak-kanak di dunia atau bersamaan dengan 820 juta orang kini terdedah kepada gelombang haba.

Kekurangan bekalan air pula menjejaskan 920 juta kanak-kanak, manakala penyakit seperti malaria dan denggi menjejaskan kira-kira 600 juta kanak-kanak atau satu daripada setiap empat orang, demikian menurut tinjauan badan bukan berasaskan keuntungan tersebut.

Indeks KidsRights adalah senarai pertama dan satu-satunya pengiraan yang mengetengahkan hak kanak-kanak untuk dihormati setiap tahun.

Perubahan iklim dunia semakin tenat, kesihatan dan nyawa kanak-kanak dalam bahaya

Ia turut meletakkan Iceland, Sweden dan Finland sebagai negara terbaik yang menjaga hak dan kebajikan kanak-kanak dengan Sierra Leone, Afghanistan dan Chad sebagai yang paling teruk daripada senarai 185 negara.

Pengasas dan Pengerusi KidsRights, Marc Dullaert, menyifatkan laporan tahun ini sebagai membimbangkan bagi generasi kanak-kanak semasa dan akan datang.

“Iklim yang berubah dengan pantas kini mengancam masa depan dan hak asasi mereka. Tiada kemajuan ketara dalam taraf kehidupan kanak-kanak sepanjang dekad yang lalu dan selain itu, kadar kelangsungan hidup mereka terjejas teruk oleh pandemik Covid-19,” ujarnya.

Sementara itu, indeks tersebut turut mendapati buat pertama kali dalam dua dekad, bilangan buruh kanak-kanak bertambah kepada 160 juta orang, peningkatan sebanyak 8.4 juta dalam tempoh empat tahun lepas.

KidsRights turut memfokuskan kepada dua negara utama iaitu Angola dan Bangladesh yang mencatat pertambahan markah lebih baik dalam memperjuangkan hak kanak-kanak di sana.

Angola dilaporkan berjaya mengurangkan lebih separuh angka kematian kanak-kanak bawah lima tahun. Bangladesh pula berupaya mengurangkan jumlah kanak-kanak berusia bawah lima tahun yang mempunyai masalah berat badan berkurang sebanyak hampir separuh.

BACA:

Berang diperli, Caprice mahu saman Mydin

Penduduk berang isu banjir tak “settle”

”Jek kereta tak berfungsi”, lelaki curi ekzos maut dihempap kereta